Σία Αναγνωστοπουλου: Πάνω από το 90% έχουν συμπληρωθεί τα κενά στα σχολεία.

Δημοσιογράφος: Είπατε ότι στα καινούργια σχολικά βιβλία δεν θα βάλετε εθνόμετρο, με ό,τι αυτό σημαίνει… Τι ακριβώς προετοιμάζετε;

Σ. Αναγνωστοπούλου: «Ανάμεσα στα άλλα θέματα του εθνικού διαλόγου είναι και τα σχολικά βιβλία, όχι μόνο της ιστορίας, αλλά όλα τα σχολικά βιβλία. Σκοπός είναι να ελαφρύνουμε την ύλη, να εκσυγχρονίσουμε τα βιβλία… Αυτά είναι θέματα εθνικού διαλόγου…».

Δημοσιογράφος: Θα αλλάξετε τα βιβλία της ιστορίας; Προς ποια κατεύθυνση;

Σ. Αναγνωστοπούλου: «Αυτό θα το αποφασίσει ο εθνικός διάλογος και η ειδική επιτροπή πανεπιστημόνων. Η πολιτική ηγεσία δεν δίνει ποτέ κατεύθυνση επί του περιεχομένου και δεν πρέπει να δίνει. Αυτό θα γίνει από τους ειδικούς, τους επιστήμονες. Τα βιβλία πρέπει να αυξάνουν την κριτική ικανότητα των μαθητών, από το δημοτικό ακόμα. Μέσα από το εθνικό αφήγημα να οδηγούνται σε ένα μεγαλύτερο κόσμο. Να μην έχουν εσωστρέφεια, αλλά εξωστρέφεια».

* Για την επιτροπή εθνικού διαλόγου για την Παιδεία:

«Αύριο, στις 12 μ.μ., ξεκινά επίσημα ο διάλογος στο υπουργείο. Ήδη στο site του υπουργείου έχει ανοίξει πλατφόρμα διαλόγου και όποιος θέλει -καθηγητές, δάσκαλοι-, μπορεί να μπει να καταθέσει παρατηρήσεις και προτάσεις πάνω από όλα… Υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη διαθεσιμότητα. Καταλάβαμε ότι ο κόσμος -τουλάχιστον ο κόσμος της εκπαίδευσης-, έχει ανάγκη να επικοινωνήσει τις ιδέες του. Έχει μια συσσωρευμένη εμπειρία και επειδή δεν έχει διέξοδο να την μεταφέρει κάπου, ο διάλογος είναι ένα σημαντικό πεδίο και η πλατφόρμα που ανοίξαμε δείχνει αυτό ακριβώς. Όλοι ενδιαφέρονται για αυτό τον διάλογο. Βεβαίως, στην πορεία θα φανεί προς τα πού θέλουν να οδηγήσουν τον διάλογο, εννοώ τα κόμματα ή τα συνδικάτα κ.λπ. Αύριο, θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, δηλαδή ποιο είναι το κρίσιμο διακύβευμα του διαλόγου και εκεί θα φανεί. Θα συγκροτηθούν επιτροπές, η κάθε μια για ξεχωριστό θέμα».

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τα κενά στα σχολεία, πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;

Σ. Αναγνωστοπούλου: «Στο μεγαλύτερο βαθμό, πάνω από το 90% έχουν συμπληρωθεί τα κενά στα σχολεία. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις και πάντως όχι τέτοιες που να μην επιτρέπουν την λειτουργία των σχολείων. Έγινε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια με ταχύτητα, για να προσληφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που χρειάζονταν ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία. Νομίζω ότι τώρα είμαστε σε μια καλή κατάσταση, σε σχέση με αυτό που είχαμε. Βέβαια, εκκρεμεί ένα θέμα. Πρέπει να γίνουν μόνιμες προσλήψεις…
Άμεσα, τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2016, θα προκηρυχθούν, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, 500 θέσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει γεράσει. Η πλειοψηφία του προσωπικού είναι άνω των 60 ετών».