Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔25/11/2020 - 09:29 | Author: Ρούσσου Ασημίνα
Τελευταία τροποποίηση στις 26/11/2020 - 11:41

:  Το δεύτερο κύμα κορονoϊού συνεχίζει την επέλασή του με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εγκαταλείπει κάθε σχεδιασμό σταδιακού ανοίγματος με βάση προκαθορισμένες ημερομηνίες, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου, και να προχωρά σε βήματα χαλάρωσης με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση -παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα- προσανατολίζεται πρώτα στο σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο (εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά) της εστίασης. Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά.

Η αρχή θα γίνει με το άνοιγμα των , ίσως στις 7 Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσουν σταδιακά τα γυμνάσια και τα λύκεια. Άλλωστε, όπως έχουν εξηγήσει τόσο από το επιστημονικό όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο, τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κοροναϊού.

Ο λόγος που έκλεισαν, πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια και λίγες εβδομάδες αργότερα τα δημοτικά, ήταν με σκοπό να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ακόμα και η 7η Δεκεμβρίου φαντάζει… δύσκολη, αφού η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας μπορεί μεν να παρουσιάζει βελτίωση, ωστόσο δεν είναι η ζητούμενη.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση περιμένουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών και τη σχετική εισήγηση των ειδικών προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός της.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Διάγγελμα Μητσοτάκη για άνοιγμα σχολείων και αγοράς

Αυτό στην πράξη σημαίνει παράταση του lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, βάζοντας τέλος στη σεναριολογία περί ανοίγματος.

«Ας μην βιαζόμαστε» είπε τονίσει άλλωστε, στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιά, αναφερόμενος στην άρση του lockdown πριν τα Χριστούγεννα. «Μέρα με τη μέρα αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα. Όσες αποφάσεις είναι να ληφθούν θα ληφθούν στην ώρα τους με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε ερωτηθείς για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα.

Όσες αποφάσεις είναι να παρθούν, θα παρθούν στην ώρα τους, επισήμανε. «Η απόφαση της κυβέρνησης θα βασιστεί στην εισηγήσεις των ειδικών και την επιδημιολογική εικόνα. Αντιλαμβανόμαστε την προσδοκία των πολιτών για τις γιορτές που πλησιάζουν αλλά και την αγωνία των ανθρώπων της αγοράς. Για την κυβέρνηση, μοναδική προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τα επόμενα 24ωρα, με τις ανακοινώσεις να μετατίθενται -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- για την επόμενη εβδομάδα, όπου θα οριστούν ποια δεδομένα όσον αφορά στα κρούσματα, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις, θα επιτρέψουν το «άνοιγμα» της χώρας.

- Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Οι ειδικοί διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις και οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για το προτείνεται να γίνει σε στάδια.

Αρχικά να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία και μια εβδομάδα αργότερα στις 14 Δεκεμβρίου να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ώστε οι μέρες διδασκαλίας που θα απομένουν θα είναι ουσιαστικά μόνο πέντε.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στην επιτροπή υπάρχουν και ειδικοί που προτείνουν να μην ανοίξουν καν Γυμνάσια και Λύκεια, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες.

Η ανησυχία των επιστημόνων για τα μεγαλύτερα παιδιά εστιάζεται ακόμη στο γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κοροναϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά». Άλλωστε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφέρει ότι η συμβολή των παιδιών στη διασπορά του ιού αυξάνεται μετά την ηλικία των 10-12 ετών, δηλαδή μετά το δημοτικό.

Μια εβδομάδα αργότερα η κυβέρνηση προχώρησε τελικά και στο κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όχι γιατί οι μαθητές του δημοτικού και του νηπιαγωγείου ευθύνονταν για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά διότι η μετακίνηση των ενηλίκων γονέων συντηρούσε την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

Οι ίδιοι αυτοί προβληματισμοί τίθενται εκ νέου από τους ειδικούς καθώς θεωρούν ότι το με την ταυτόχρονη μετακίνηση των γονέων θα φέρει νέα άνοδο των κρουσμάτων.

Αυτό επανέλαβε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας πως πρώτα θα γίνουν στοχευμένα τεστ και μετά θα ανοίξουν τα σχολεία.

Όσο πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, τόσο πιο ασφαλές γίνεται το σχολικό περιβάλλον

«Στην εισήγηση των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων, δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των σχολικών αιθουσών, η οποία ήταν πολύ περιορισμένη, όπως είδαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο, λόγω επιβάρυνσης στην κοινότητα, να μεταφερθεί ο ιός από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί και μετά από το παιδί στο σχολείο. Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε.

Στοχευμένα στα παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία

«Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία».

Φυσικά, όπως πάντα, το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων θα εφαρμοστεί, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές εντός των επόμενων 2-3 ημερών.

Τέλος, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν οι γονείς θα συνεχίσουν να στέλνουν SMS για τη μετακίνηση των μαθητών όπως ίσχυε πριν κλείσουν τα δημοτικά σχολεία. Το θέμα άλλωστε της κατάργησης ή μη της αποστολής SMS εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την σταδιακή άρση του lockdown.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία - Εξαδάκτυλος: Πρόωρο το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: