Πότε ανοίγει η Τράπεζα Θεμάτων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/11/2014 - 16:36 | Author: Newsroom Ipaidia

ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1

Για την τράπεζα θεμάτων και τα όσα λέγονται περί νέων αλλαγών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

«Δε θα κάνω εγώ καμία αλλαγή στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Δεύτερον: Για την Τράπεζα Θεμάτων, πράγματι πέρυσι δόθηκαν τα θέματα μετά τις ευρωεκλογές δυο μέρες προ των εξετάσεων, φέτος θα δοθούν τώρα. Ή θα κάνουμε συζήτηση για να βγάλουμε την αλήθεια ή θα λέμε ο καθένας ό,τι θέλει. Σας λέω, θα δοθούν τώρα.

Και θα είναι και μειωμένη η ύλη της Τράπεζας Θεμάτων. Θα δοθούν τώρα. Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν;Η άλλη σκέψη ήταν, επειδή είναι Τράπεζα Θεμάτων και δεν αποστήθιση, το κριτικό πνεύμα στοχεύει ν’ αναπτύξει η Τράπεζα Θεμάτων, να τη δίναμε το Μάρτιο. Σας παρακαλώ, να ξέρει κάποιος τι είναι η Τράπεζα Θεμάτων, έτσι; Η Τράπεζα Θεμάτων είναι το πιο κοινωνικό μέτρο που έχει ληφθεί τον τελευταίο καιρό.

Με συγχωρείτε πάρα πολύ, η Τράπεζα Θεμάτων είναι θέματα που προσαρμόζονται στη διδακτική ύλη, έχουν το πλεονέκτημα επειδή δίνονται από την αρχή του χρόνου τα παιδιά να τα κοιτάξουν, να μην είναι της τελευταίας στιγμής. Προϋποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει η διδασκαλία και δίνονται και τα θέματα. Θα δοθούν τώρα. Άρα δε θα υπάρχει αυτό που λέτε, ότι δόθηκαν την τελευταία στιγμή. Που έχετε δίκιο απόλυτο, στην Α’ Λυκείου δόθηκαν την τελευταία στιγμή πέρσι.Λέω λοιπόν ότι είναι θέμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που συναρμολογεί την εμπειρία 13.330 σχολείων. Λένε αυτοί που το εισηγήθηκαν και η πολιτεία το νομοθέτησε, ούτε εγώ ήμουν στο Υπουργείο τότε αλλά τα είδα μετά και το δίκιο-δίκιο.

Η Τράπεζα Θεμάτων επειδή δεν είχε μια διαδικασία ύλης που διδάσκεται στο σχολείο αλλά είναι περιπτώσεις ερωτημάτων στηριγμένων πάνω στην ύλη, θέλει ν’ αναπτύξει το κριτικό πνεύμα και θέλει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην εκπαίδευση πλούσιων και φτωχών.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Μεθαύριο Παρασκευή θα ανοίξει η Τράπεζα Θεμάτων και για τους μαθητές της Β’ Λυκείου με τα θέματα στα οποία θα εξεταστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Όπως τόνισαν στο “ΕΘΝΟΣ” στελέχη του υπουργείου Παιδείας που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της Τράπεζας, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο -καθαρά τεχνικού χαρακτήρα- πρόβλημα, από μεθαύριο η Τράπεζα θα είναι “ανοιχτή” για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να δουν τα θέματα που μέχρι στιγμής θα έχουν μέχρι στιγμής θα έχουν μπει για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα. Τα θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα ανανεώνονται, καθώς δεν θα μπουν όλα μαζί αλλά σταδιακά. Τα στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζουν ότι είναι αντιπαιδαγωγικό να μπουν όλα τα θέμα τα μαζί, αφού οι μαθητές δεν θα τα έχουν διδαχθεί ακόμη στο σχολείο. Όλα τα ζητήματα θα έχουν τη φόρμα με την οποία θα δοθούν στις εξετάσεις, ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη μορφή των θεμάτων.

Αντιδράσεις

Πέρυσι πρώτη χρονιά εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων τα θέματα είχαν δοθεί τρεις μέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκτός από τους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι έπρεπε την τελευταία στιγμή να διαβάσουν όλα τα πιθανά ερωτήματα που θα μπορούσαν να κληρωθούν μέσω της Τράπεζας, προκειμένου να επιλέξουν και οι ίδιοι τα δικά τους θέματα, αφού ο νόμος προβλέπει τα ζητήματα να μοιράζονται κατά 50%. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έως τώρα, επιστημονικές ομάδες που συγκροτήθηκαν ανά μάθημα δούλεψαν πυρετωδών προκειμένου να εμπλουτίσουν την Τράπεζα για την Α’ Λυκείου και να δημιουργήσουν τη δεξαμενή θεμάτων για τους φετινούς μαθητές της Β’ Λυκείου.

Για την Α’ Λυκείου τα θέματα της Τράπεζας ήδη έχουν ανανεωθεί και έχουν προστεθεί καινούργια, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ερωτημάτων καταγράφεται στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία με 445 ερωτήματα, ακολουθεί η χημεία με σχεδόν 400 θέματα και η Γεωμετρία με 372. Τα μαθήματα με τον μικρότερο όγκο ερωτήσεων είναι τα Αγγλικά (68), τα Γερμανικά (140) και η Νέα Ελληνική Γλώσσα με 175 θέματα.

ΕΘΝΟΣ

Loading...


  • europalso   ideascentral