Όχι στο κλείσιμο τμημάτων από Υπουργείο και Περιφερειακή Διεύθυνση – Να εγκριθούν τώρα  όλα τα ολιγομελή στις Ομάδες Προσανατολισμού, στη β΄ Ξένη Γλώσσα και στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες

 

 

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης

Το Υπουργείο Παιδείας με εντολή του στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης  αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία νέα έγκριση από τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα στις Ομάδες Προσανατολισμού από τα δεκάδες ΓΕΛ στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη που είναι στην πλειοψηφία τους σε απομακρυσμένες περιοχές και τα περισσότερα στην Γ΄ Λυκείου. Στη Δυτική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δεν ενέκρινε ούτε ένα από τα 29 που έπρεπε να εγκριθούν όλα, καθώς με τον ίδιο αριθμό μαθητών έχουν εγκριθεί αλλού. Οι μαθητές των σχολείων αυτών σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση της σχολικής τους ζωής καλούνται να υποβληθούν  όχι μόνο στην ποινή αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, αλλά και ταλαιπωρίας και απώλειας πολύτιμου χρόνου.

 

Την ώρα που το Υπουργείο ανακοινώνει προσχηματικά γ΄ φάση ελάχιστων προσλήψεων αναπληρωτών ( 22 προσλήψεις στην Κεντρική Μακεδονία και συνολικά 306), εκατοντάδες κενά παραμένουν ακάλυπτα σε πολλά σχολεία. Στη ΔΔΕ της Δυτικής Θεσσαλονίκης  προσέλαβε 2 αναπληρωτές γενικής παιδείας όταν τα κενά είναι 85 και έναν στην ειδική αγωγή που τα κενά είναι 75. Το υπουργείο κάνει προσλήψεις όσοι και οι αναπληρωτές που παραιτήθηκαν σε προηγούμενες φάσεις και δηλώνει σταμάτημα προσλήψεων λόγω έλλειψης πιστώσεων. Η πολιτική των περικοπών στην εκπαίδευση και του δημοσιονομικού κόφτη των μνημονίων που εφαρμόζουν κυβερνήσεις, ΕΕ και ΟΟΣΑ είναι φανερό πως δε χωράει όλα τα παιδιά, όλα τα σχολεία και όλους τους εκπαιδευτικούς που έχει ανάγκη το δημόσιο σχολείο.

 

Παράλληλα η Περιφερειακή Διεύθυνση με έγγραφό της στις Διευθύνσεις που κοινοποιήθηκε στα σχολεία επιβάλλει το σταμάτημα της λειτουργίας τμημάτων της β΄ Ξένης γλώσσας όταν αυτά δεν αντιστοιχούν σε όσα ορίζει η απαράδεκτη υπουργική απόφαση με την οποία ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα της επιλογής της β΄ Ξένης Γλώσσας. Το ίδιο κάνει και για τμήματα που έχουν μαθητές με ιδιαίτερα προβλήματα απαιτώντας εφαρμογή των σχετικών νόμων, παρόλο που το προηγούμενο διάστημα γίνονταν χρήση της δυνατότητας της ΠΔΕ να εγκρίνει τμήματα της β΄ Ξένης Γλώσσας και τμημάτων που φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες κατ’ εξαίρεση, όταν συνέτρεχαν ειδικές προϋποθέσεις.

 

Το κλείσιμο τμημάτων ειδικοτήτων αρχικά στα ΕΠΑΛ και στη συνέχεια και στα ΓΕΛ, όλα σχεδόν στις Ομάδες Προσανατολισμού, είναι μία τακτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη και σκοπεύει στην εμπέδωση της λογικής του ρεαλισμού των περικοπών δαπανών και προσωπικού. Χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών ιδιαίτερα των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ όφειλε, γνωρίζοντας τη σταθερή προώθηση αντιεκπαιδευτικών μέτρων από όλες τις κυβερνήσεις έπρεπε να οργανώσει συνολική απάντηση με πανελλαδική κινητοποίηση απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Καθώς όμως δεν έχει τολμήσει ούτε ως αντιλαϊκή,  ούτε ως αντιεκπαιδευτική να χαρακτηρίσει την πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας τα μνημονιακά  κόμματα και τις επιλογές τους, η απάντηση πρέπει να δοθεί από το πρωτοβάθμια σωματεία τις ΕΛΜΕ οι οποίες με κοινές πρωτοβουλίες και συντονισμό πρέπει να απαιτήσουν τη λειτουργία όλων των λεγόμενων ολιγομελών.

 

Καλούμε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές να αντιδράσουν από κοινού και να απαιτήσουν την έγκριση και τη λειτουργία όλων των τμημάτων στις ομάδες προσανατολισμού, στα τμήματα Ξένης Γλώσσας και στα τμήματα όπου φοιτούν μαθητές με ειδικές δυσκολίες. Να διεκδικήσουν άμεση κάλυψη όλων των κενών με μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών. Τους καλούμε να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στην ΠΔΕ την

Τετάρτη 16/10, στις 1.30 μ.μ.