Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: «Τα θρησκευτικά πρέπει να υπάρχουν στη σχολική ύλη»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/04/2019 - 19:23 | Author: Newsroom Ipaidia

Συνέντευξη παραχώρησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ στο «Rise» και τον Γεράσιμο Μανωλίδη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Τα θρησκευτικά λόγω του ντόρου που συνέβη πέρσι, πολλοί υποστηρίζουν ότι σαν μάθημα περισσότερο χωρίζει παρά ενώνει. Πώς θα αλλάξει αυτό;

«Με την ερώτηση που κάνεις αγγίζεις και ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα αυτό της παιδείας. Γίνεται ένας γενικότερος διάλογος για το ποιο πρέπει να είναι το περίβλημα της παιδείας, το πλαίσιο της παιδείας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έχει πάρα πολλά κενά.

Πολλοί ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα να έχουν απόψεις για το μάθημα των θρησκευτικών, είτε αυτό να γίνει πιο ομολογιακό ή να γίνει πιο πολύ θρησκευτικό.

Δεν χρειαζόταν να γίνει τόσος πολύς ντόρος, γιατί νομίζω ότι όσοι μίλησαν, λίγοι εξ αυτών έχουν μπει στην τάξη. Μιλάμε όλοι για bullying, μιλάμε για όλα αυτά τα πράγματα, δεν υπάρχει όμως η υποδομή.

Λες ότι θες να αλλάξεις την παιδεία, να κάνεις κάτι διαφορετικό χωρίς την υποδομή την αντίστοιχη και έρχεσαι αυτή τη στιγμή και ψάχνεις να βρεις ποιο θα είναι το περιεχόμενο ενός μαθήματος, όπως είναι τα θρησκευτικά.

Είναι απαραίτητο το συγκεκριμένο μάθημα να υπάρχει μέσα στη σχολική ύλη, διότι δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή ακριβώς να μπορέσει να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ή τουλάχιστον κατευθύνσεις.

Από την άλλη δεν μπορούμε όμως εμείς ως εκκλησία να θεωρήσουμε ότι μόνο το σχολείο θα κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε εμείς. Στην εκκλησία πρέπει να έρθει να μάθει κάποιος ποια είναι η πίστη του, έχοντας πάρε τα πρώτα ερεθίσματα».

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso