ΚΝΕ: Η κυβέρνηση να αφήσει τα ανέκδοτα περί «ασφαλούς επιστροφής των φοιτητών»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/10/2020 - 16:02 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

«Η κυβέρνηση να αφήσει τα ανέκδοτα πως δήθεν "οι φοιτητές επιστρέφουν με ασφάλεια στις διδακτικές αίθουσες και τα εργαστήρια" και να ακούσει τις ανησυχίες και τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

Όπως προσθέτει στη συνέχεια, «η πραγματική κατάσταση των Πανεπιστημίων είναι η εξής:

-Η συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημίων δηλώνει αδυναμία να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα θεωρητικά μαθήματα, εξαιτίας ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές. Ήδη αρκετές σύγκλητοι ανακοινώνουν πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα χωρίς ενίσχυση κρατικής χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού.

-Τα εμπόδια των φοιτητών μεγαλώνουν! Τα διδακτικά κενά πολλαπλασιάζονται, τα τεχνικά προβλήματα στην τηλε-εκπαίδευση συνεχίζονται, το κόστος του εξοπλισμού βαραίνει τους φοιτητές, τα ενοίκια στα άδεια πλέον σπίτια εξακολουθούν να "τρέχουν" κάθε μήνα, οι εστίες παραμένουν σε άθλια κατάσταση».

Η ΚΝΕ σημειώνει ακόμα ότι «η "κοροϊδία" της κυβέρνησης δεν έχει όριο!» καθώς, όπως εξηγεί στη συνέχεια της ανακοίνωσή της:

«-Η κυβέρνηση διαφημίζει 400 "νέες" θέσεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια, τη στιγμή που τα στοιχεία για το 2019 μιλούν για 473 αφυπηρετήσεις καθηγητών! Ανοίγει δηλαδή 73 λιγότερες θέσεις!

-Δίνει εν μέσω πανδημίας 1.287.000 ευρώ σε προγράμματα φοιτητικού τουρισμού διαφημίζοντας… λίγο πολιτισμό, λίγο σουβλάκι και λίγο θάλασσα και δεν δίνει ούτε ένα κονδύλι για να μπορέσουν οι φοιτητές να μπουν στα Πανεπιστήμια και να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους με ασφάλεια.

-Κρατά τα Πανεπιστήμια κλειστά για τους φοιτητές, στο όνομα της "προφύλαξης της δημόσιας υγείας", την ώρα που στον ίδιο χώρο "τρέχουν" όλα τα ερευνητικά προγράμματα, οι επενδύσεις, τα κέντρα καινοτομίας, τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή. Την ίδια στιγμή κρατά αναξιοποίητα μια σειρά δημόσια κτίρια που μπορούν να διατεθούν άμεσα για τις ανάγκες των φοιτητών, συνεχίζοντας ταυτόχρονα την απαράδεκτη κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

-Τα "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" του υφυπουργού Παιδείας, Β. Διγαλάκη, σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με την κατάσταση των εστιών και τα μέτρα στήριξης της φοιτητικής στέγης επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις ανάγκες των φοιτητών.

-Αντί να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση στα Πανεπιστήμια, ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που θα τα κάνει ακόμα χειρότερα, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών».

«Η ΚΝΕ», καταλήγει η ανακοίνωση, «στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών και των συλλόγων τους για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστήμιων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Κάθε φοιτητής που αγωνιά για την πορεία των σπουδών του να μη δώσει ανοχή στην περαιτέρω υποβάθμισή τους. Κάθε μάθημα, εργαστήριο και γνώσεις που χάνονται είναι πολύτιμα εφόδια που οι φοιτητές έχουν ανάγκη στη ζωή τους».

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: