Κλειστά σχολεία – Χαράλαμπος Γώγος: Αργότερα το άνοιγμα των σχολείων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/04/2020 - 09:35 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: «Δεν είμαστε αλώβητοι σε τίποτα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» είναι το μήνυμα που έστειλε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε την ανάγκη να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα, τονίζοντας πως αυτή η εποχή είναι η πιο κρίσιμη στη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού, ο Απρίλιος θα σημάνει το μέλλον, το τι θα γίνει τους επόμενους ημέρες και τι νέα μέτρα θα λάβουμε ή θα αποκλιμακώσουμε.

«Τα νέα είναι καλά» σημείωσε, υπάρχει ένα φρένο στην εξάπλωση του ιού, αλλά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι.

Όπως εκτίμησε, μέχρι το τέλος του Απριλίου, κάνοντας αυτά που πρέπει να κάνουμε θα μπορέσουμε να βγούμε σιγά σιγά από αυτή την περιπέτεια ή να βρεθούμε σε ένα επίπεδο καλύτερα διαχειρίσιμο.

Ο κ. Γώγος επισήμανε πως πιθανότατα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τα καταγεγραμμένα στην κοινότητα, αλλά αυτό που κρίνει το βάρος της επιδημίας και την αντιμετώπισή της είναι οι πάσχοντες που είναι στο νοσοκομείο και κυρίως αυτοί που χρειάζονται ΜΕΘ και κατά δεύτερο λόγο οι θάνατοι.

«Σε αυτά είμαστε πολύ χαμηλά» τόνισε και ξεκαθάρισε πως η αποκλιμάκωση των μέτρων θα γίνει με πολύ σταδιακό και προσεκτικό τρόπο, εξετάζοντας τα στοιχεία βδομάδα τη βδομάδα, «θέλει πολλή υπομονή».

Αναφορικά με τα σχολεία, ο κ. Γώγος υπογράμμισε πως θα ανοίξουν αργότερα και σημείωσε πως αποτελούν εστίες καθώς εκεί συγχρωτίζονται παιδιά. Εξέφρασε δε τη συμφωνία του με την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου να μην ανοίξουν τα σχολεία.

«Ας βγούμε πρώτα από τα σπίτια μας και τα βλέπουμε τα υπόλοιπα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την εξέλιξη του κορονοϊού, ο κ. Γώγος εκτίμησε πως κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανιστεί σε δεύτερο κύμα στα τέλη του 2020- αρχές του 2021, και δεν απέκλεισε να έχουμε ταυτόχρονα covid -19 και κλασική γρίπη. Εξέφρασε δε την ελπίδα μέχρι τότε να υπάρχει και κάποια ανοσία, να υπάρχει θεραπεία και σιγά σιγά να εμφανιστεί και το εμβόλιο που θα είναι η οριστική λύση.

Μόσιαλος: Να μην ανοίξουν κανονικά τα σχολεία – Τα μέτρα να κρατήσουν 10-12 εβδομάδες

Νίκη Κεραμέως: Στο τραπέζι η παράταση της αναστολής λειτουργίας σχολείων και μετά το Πάσχα  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: