Για το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολές στην περίπτωση που έχουν ελάχιστο αριθμό φοιτητών μετά τη δημιουργία στα πανεπιστήμια απάντησε η υπουργός Παιδείας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Star και την Κατερίνα Παναγοπούλου.

«Εμείς θα ορίσουμε μία ελάχιστη βάση και από εκεί και πέρα η κάθε σχολή θα μπορεί να ορίζει για συγκεκριμένο τμήμα πάνω από αυτή τη βάση μία μεγαλύτερη βάση εισαγωγής. Ή ακόμα και συγκεκριμένο βαθμό για το βασικό μάθημα της κάθε σχολής. Όλα είναι προς συζήτηση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι αν μπει ελάχιστη βάση εισαγωγής θα ανέβει συνολικά το επίπεδο. Θα σας το πω ευθέως. Εάν σε κάποια σχολή κάποιος μπαίνει με 2 και 3 τότε πρέπει να αναρωτηθούμε εάν ο Έλληνας φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει για αυτές τις σχολές».

Τι θα αλλάξει στα

Η κ. αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

Όπως εξήγησε, το υπουργείο Παιδείας κινείται σε τρία παράλληλα νομοθετικά επίπεδα: α) Τρτιτοβάθμια εκπαίδευση β) Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, γ) Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κ. Κεραμέως αποκάλυψε ότι σχεδιάζουν πρώτον την απελευθέρωση των κονδυλίων έρευνας.

«Θα σας το πω απλά με ένα παράδειγμα. Για να έρθει καθηγητής από ξένο πανεπιστήμιο μπορεί να πάρει μήνες η απόφαση για την πληρωμή των 200 ευρώ για το εισιτήριο. Εμείς θα δώσουμε ευελιξία στα κονδύλια έρευνας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, απελευθέρωση προγραμμάτων. «Θα καταργήσουμε το υπερρυθμιστικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης» τόνισε.

Τρίτον, ξενόγλωσσα προγράμματα. «Αν θέλουμε η χώρα μας να προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο πρέπει να ενισχύσουμε τη δυνατότητα για την εκπόνηση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων».

Αλλαγές και στα

Στα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά, όπως αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας «θα εντάξουμε προγράμματα για να μάθουν τα παιδιά να μην παρκάρουν στην ράμπα των αναπήρων, πως προστατεύονται από φυσικές καταστροφές. Εισάγουμε νέες εκπαιδευτικές θεματικές. Εθελοντισμός, σεβασμός στα άτομα με αναπηρία, επιχειρηματικότητα, εξαρτήσεις»

Όσον αφορά στην , «από λύση ανάγκης για λίγους θα το κάνουμε επιλογή για πολλούς. Πως θα το κάνουμε αυτό; Με μία τομή: Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια κατά τη λογική των Πρότυπων Σχολεία στη Γενική Εκπαίδευση».