: Τι είπε η Υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως για τα νέα που έρχονται για τα – Επεσήμανε πως «τα πρωτόκολλα στα θα αλλάξουν καθώς δεν νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση»

– ΝΕΕΣ διευκρινίσεις

Μιλώντας στο ρ/σ του ΣΚΑΪ είπε πως «Η κυβέρνηση συζητά το θέμα με την επιτροπή των ειδικών και τις επόμενες ήμερες θα υπάρξουν ανακοινώσεις». «Φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και παντού πλην της γυμναστικής», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Η ίδια ανέφερε ότι η απολυτή προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζωσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές. «Περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει » είπε κλείνοντας η υπουργός.

«Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι όλες οι εκπαιδευτικές δομές να λειτουργήσουν φέτος διά ζώσης. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε συζητήσει εκτενώς με τους ειδικούς για νέα ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Νίκη Κεραμέως στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, σημειώνοντας πως στο πρωτόκολλο που συζητάνε αυτές τις μέρες με την επιτροπή των ειδικών, βρίσκεται και το πότε θα κλείνει μία τάξη.

Η υπουργός Παιδείας είπε πως πάμε σε ένα «νέο μοντέλο», λέγοντας πως «πλέον δεν μιλάμε για οριζόντιο κλείσιμο τάξεων, όπως πριν, τμημάτων, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει».

Εξήγησε σχετικά πως πέρυσι δεν είχαμε τον , κάτι που έχουμε φέτος, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται πλέον και στα , τα οποία αυξάνονται.

«Αυτό που θέλαμε πέρυσι να θωρακίσουμε την κοινότητα από το ενδεχόμενο διασποράς από τον μαθητή στο σπίτι του, αυτό πλέον δεν ισχύει με τον ίδιο βαθμό, γιατί ο πατέρας, η μητέρα του παιδιού, ο παππούς η γιαγιά, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε μπορεί να εμβολιαστεί δωρεάν από το κράτος. Άρα η λογική αλλάζει. Πάμε σε ένα μοντέλο όπου τα μας παραμένουν ανοιχτά και αυξάνουμε πολύ το τεστ. Και εργαστηριακά τεστ για τα παιδιά σε περίπτωση κρούσματος».

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του OPEN αναφέρει πως η διαχείριση των κρουσμάτων θα γίνεται με τη διεξαγωγή πολλών τεστ – τόσο self όσο και rapid, τα οποία θα πραγματοποιούνται στους συμμαθητές ενός παιδιού που θα διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήθηκε και το να γίνεται τεστ ακόμα και κάθε μέρα εφόσον εντοπιστεί σε κάποιο τμήμα θετικό κρούσμα.

Οι ειδικοί ωστόσο δεν έχουν ακόμα καταλήξει για το πόσα τεστ πρέπει να διεξάγονται, ενώ λουκέτο θα μπαίνει σε τάξη μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συρροή κρουσμάτων. Ο αριθμός όμως των κρουσμάτων που θα οδηγεί σε μια τέτοια απόφαση θα διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, αφού προηγηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια των ειδικών.

Υπενθυμίζουμε ότι από σήμερα, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνουν υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει:

«Aπό 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου».

Μέχρι τότε (δηλαδή από σήμερα έως ν΄ ανοίξουν τα σχολεία), θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο να παραλαμβάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά (σελφ) τεστ από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων), από την Τρίτη 31 Αυγούστου και ως την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα διενεργήσουν ως εξής: ένα προ της ανάληψης υπηρεσίας στη σχολική τους μονάδα την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, και ένα δεύτερο πριν προσέλθουν στα σχολεία την επόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου. Η δήλωση του αποτελέσματος θα πραγματοποιείται με την ισχύουσα και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά διαδικασία.