Έρχεται άμεσα η αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να συμβαδίζει με τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός έχουν ήδη διασφαλιστεί κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ’21-’27, ενώ εξήρε εξάλλου τη διαχρονική συμβολή του Ιδρύματος Ευγενίδου στην δημόσια ναυτική εκπαίδευση.

«Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «υπολογίζει ότι μέχρι το 2026 η ναυτιλιακή βιομηχανία θα παρουσιάζει ένα έλλειμα της τάξης των 90.000 ποιοτικών αξιωματικών. Η μεγάλη αυτή πρόκληση», υπογράμμισε, «δεν μας επιτρέπει να περιμένουμε, αλλά να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση καθιστώντας την ελκυστική για τους νέους μας».

Ανέφερε ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου με την συνδρομή της Microsoft κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να δημιουργήσουν τις αναγκαίες ψηφιακές υποδομές που εξασφάλισαν τη συνέχιση της ναυτικής εκπαίδευσης χωρίς προβλήματα.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης από την πλευρά του τόνισε : «Η βούληση μας να συμμετέχουμε δυναμικά στην μετεξέλιξη της Δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης είναι δεδομένη και αντανακλά την ισχυρή ναυτιλία των Ελλήνων, η οποία χρειάζεται ικανούς αξιωματικούς που να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις του ναυτικού επαγγέλματος».

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτηθεί με έργο τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, Μανώλης Κουτουλάκης αναφερόμενος στο έργο που έχει παράγει μέχρι σήμερα η επιτροπή υπογράμμισε ότι έχουν αναπτυχθεί 11 παρεμβάσεις οι οποίες ήδη υλοποιούνται.

«Κάποιες απ’ αυτές», είπε, «βρίσκονται ήδη σε παραγωγική λειτουργία και μπορούν να δοκιμαστούν σε πραγματικό περιβάλλον», ενώ, όπως ανέφερε, «στο επόμενο χρονικό διάστημα θα επιταχυνθούν οι σχετικές διεργασίες για την ολοκλήρωση και των υπολοίπων».