Διαβάστε αναλυτικά τι ζητούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές – Προτείνουν για όλους αλλά για τους που δεν επιθυμούν να εμβολιστούν ή να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα να υπάρχει η δυνατότητα της αναστολής φοίτησης για 6 μήνες

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), τονίστηκε ότι «θα πρέπει να επανέλθουμε σε εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά με φυσική παρουσία των φοιτητών και των καθηγητών στα αμφιθέατρα, εξασφαλίζοντας την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

«Η επιστροφή όμως στην «δια ζώσης εκπαίδευση» και το άνοιγμα των Πανεπιστημίων θα πρέπει να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους», τονίζει η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών και σημειώνει:

Απαιτείται η εφαρμογή όλων των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων που οι επιτροπές των ειδικών προτείνουν.
Θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέσα προστασίας (μάσκες, χρήση αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων), η κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων εκπαίδευσης και να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός και ο εξαερισμός τους με τη συντήρηση ή προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Για όλα αυτά θα πρέπει τα να ενισχυθούν οικονομικά με έκτακτη χρηματοδότηση.

Το απαραίτητο και πρωταρχικό όμως μέσο για την ομαλή επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι. αποτελούν οι εμβολιασμοί, διότι είναι το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας και για την ασφαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Έκκληση σε φοιτητές και καθηγητές να

Παραλληλα, η ΠΟΣΔΕΠ προτρέπει και κάνει έκκληση σε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας να εμβολιαστούν μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου, ενώ επισημαίνει τα εξής:

Η εξαγγελία του Υπουργείου για την λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα campus των Πανεπιστημίων πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.
Θα πρέπει να ενισχυθούν ή να εγκατασταθούν σε κατάλληλους χώρους κλιμάκια του ΕΟΔΥ, πιθανώς σε συνεργασία και με τις Ιατρικές Σχολές στα Πανεπιστήμια που διαθέτουν, για τη δυνατότητα διενέργειας τακτικών rapid tests ή και μοριακών, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, για τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό.

Για τους φοιτητές και το προσωπικό των Σχολών Επιστημών Υγείας και συναφών Τμημάτων ο εμβολιασμός πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός όπως ισχύει για το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων Υγείας.

Για τις λοιπές Σχολές και Τμήματα θα πρέπει να οργανωθεί από τις Γραμματείες των Σχολών και των Τμημάτων σχετικό αρχείο όπου κατά την δήλωση των μαθημάτων να καταχωρούνται οι εμβολιασμένοι φοιτητές, ενώ για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν να καταχωρείται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αρνητικό rapid ή μοριακό test.

Για τους φοιτητές που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ή να διενεργούν ή μοριακό test προκειμένου να αποφευχθεί η επαφή τους με τα υπόλοιπα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στους χώρους των Ιδρυμάτων προτείνεται να παρέχεται αναστολή φοίτησης πέραν των κειμένων διατάξεων λόγω Covid-19 για ένα εξάμηνο.