ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Καμία σκέψη για τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στα σχολεία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/10/2018 - 20:30 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ομόφωνα και κατηγορηματικά εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη για τοποθέτηση καμερών ή καταγραφικών συστημάτων σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.), εντός ή εκτός του διδακτικού ωραρίου.

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Το σχολείο εξ ορισμού είναι ένας χώρος όπου διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η συνείδηση των εφήβων. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μορφή καταγραφής της σχολικής ζωής θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών. Θεωρούμε ότι η επίκληση της προστασίας της ασφάλειας των μαθητών ή της αποφυγής κλοπών και βανδαλισμών όταν τα σχολεία είναι κλειστά δεν δικαιολογεί τη νομιμοποίηση της χρήσης καταγραφικών συστημάτων σε σχολικούς χώρους.

Συνεπώς ζητάμε:
Από το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει το πλαίσιο που έχει θεσπίσει και επιτρέπει τη λειτουργία καμερών ασφαλείας σε κλειστούς σχολικούς χώρους.
Από τον Δήμο Ρεθύμνου και κάθε Δήμο να μην προβεί στην τοποθέτηση καμερών σε οποιοδήποτε σχολικό συγκρότημα.

Το σχολείο πρέπει να αποτελεί ζωντανό κύτταρο κοινωνικοποίησης των μαθητών και εμβάθυνσης της δημοκρατίας και η προστασία του αποτελεί ευθύνη όλης της σχολικής κοινότητας.

Loading...
  • ideascentral

    europalso