Εκτιμήσεις για τις βάσεις 2015 σε 50 σχολές. Που θα γίνουν οι μεγαλύτερες “βουτιές”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/06/2015 - 13:40 | Author: Newsroom Ipaidia

Εκτιμήσεις για τις βάσεις 2015 σε 50 σχολές. Που θα γίνουν οι μεγαλύτερες “βουτιές”

Χαμηλώνουν τα «ρετιρέ» των πανεπιστημιακών σχολών και ταυτόχρονα «ξεφουσκώνουν» οι βάσεις στις περισσότερες σχολές της περιφέρειας.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται μετά την ανακοίνωση χθες των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων και των στατιστικών στοιχείων που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Παιδείας για τις επιδόσεις των 105.000 περίπου φετινών υποψηφίων για τις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών και των στατιστικών στοιχείων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει με βάση τα πρώτα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των γραπτών. Έτσι, αναμένεται ότι μεγάλη θα είναι η βουτιά στις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα, κυρίως στις σχολές υψηλής ζήτησης όλων των Κατευθύνσεων (πολυτεχνικές, ιατρικές, θετικές). Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, φέτος οι αριστούχοι μαθητές είναι λιγότεροι. Μάλιστα, λιγότερα είναι και τα άριστα γραπτά σε βασικά μαθήματα των Πεδίων (μαθήματα αυξημένης βαρύτητας) όπως είναι τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά, η Φυσική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Φυσικής Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Στο συγκεκριμένο μάθημα σχεδόν 8 στους 10 μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση.

alt

alt

alt

alt

alt

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Πτώση των βάσεων σε όλα τα πεδία

Εντυπωσιακή πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία – με εξαίρεση το 5ο – δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία με τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψήφιών για τα ΑΕΙ, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα του υπουργείο Παιδείας. Τα στατιστικά δείχνουν βαθμολογικό «Βατερλό» σε πολλά μαθήματα συγκριτικά με πέρυσι. Μάλιστα, οι επιδόσεις είναι χειρότερες σε 15 από τα 22 μαθήματα όλων των κατευθύνσεων.

Η βαθμολογική πανωλεθρία είχε επιπτώσεις και στους αριστούχους. Οι οποίοι μειώθηκαν κατά 50% από την περσινή χρονιά.

Τα στοιχεία με τις επιδόσεις των μαθημάτων είναι άκρως απογοητευτικά για άλλη μια φορά, όταν για παράδειγμα δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στη Φυσική, το 70% κάτω από τη βάση στην ιστορία στα μαθηματικά και το 65% κάτω από τη βάση στην Ιστορία.

Κατόπιν αυτών, η πτώση των βάσεων για τη φετινή χρονιά είναι βέβαιη ακόμη και σε υψηλόβαθμα τμήματα όπως είναι τα Πολυτεχνικά, τα Ιατρικά, Νομικής , Φιλολογικά, Φυσικομαθηματικά κ.α. Στα Οικονομικά τμήματα του 5ου πεδίου φαίνεται ότι η πτώση θα είναι μικρότερης έντασης και πιθανότητα δεν θα αφορά το σύνολο των τμημάτων.

alt

alt

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μόρια 2015: Βουτιά σε Αρχαία, Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης

Προβλέπεται πτώση των βάσεων των σχολών, κυρίως των υψηλόβαθμων, σε όλα τα επιστημονικά πεδία

Πολύ χαμηλές βαθμολογίες συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι στα Αρχαία θεωρητικής κατεύθυνσης, στη Φυσική και τα Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων των σχολών, κυρίως των υψηλόβαθμων, σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, στα Αρχαία θεωρητικής κατεύθυνσης, σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση (ποσοστό 49,66%), ενώ μόνο το 0,95% των μαθητών της θεωρητικής έγραψαν από 18-20. Πολύ χαμηλές βαθμολογίες συγκέντρωσαν οι μαθητές και στη Λογοτεχνία κατεύθυνσης, με το 54,17% εξ αυτών να μην περνούν τη βάση.

Εξάλλου, στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι που προέρχονταν από τη θετική κατεύθυνση και που αρίστευσαν (4,53%), με τους περισσότερους να συγκεντρώνουν βαθμολογία της τάξεως του 5 έως 10 (26,32%). Οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής) δυσκολεύτηκαν περισσότερο, με το 48,35% εξ αυτών να μην περνούν τη βάση. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υποψήφιους της τεχνολογικής του κύκλου πληροφορικής και υπηρεσιών, ο οποίος είναι και ο πολυπληθέστερος, έφτασε το 69,97%. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό μαθητών που πήραν 18-20 στο συγκεκριμένο μάθημα από την τεχνολογική κατεύθυνση έφτασε μόλις το 1,3% στον κύκλο πληροφορικής και υπηρεσιών.

Όσον αφορά το μάθημα της Φυσικής κατεύθυνσης, και εκεί οι μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν να πάρουν βαθμό πάνω από τη βάση, με το 54,52% στον κύκλο τεχνολογίας και παραγωγής και το 79,17% στον κύκλο πληροφορικής και υπηρεσιών να μένουν κάτω από το 10.

Βάσεις 2015: Σε καθοδική πορεία σε Νομικές, Ιατρική, Πολυτεχνεία

Χειρότερες οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων

Τα επίπεδα του 2013 προσεγγίζουν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, όπως έγραψε χθες το news.gr. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να είναι ενδεικτικό για την διακύμανση των φετινών βάσεων αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα τις επηρεάσουν όπως είναι οι αλλαγές στις μετεγγραφές και οι διαφοροποιήσεις στον αριθμό εισακτέων.

Θεωρητική κατεύθυνση

Στη θεωρητική κατεύθυνση μειώθηκε το ποσοστό των υποψηφίων με βαθμό πρόσβασης 18-20 ενώ μειωμένα είναι τα άριστα γραπτά τόσο στα Αρχαία όσο και στην Ιστορία Κατεύθυνσης μαθήματα που έχουν συντελεστή βαρύτητας.

Εκτιμάται ότι η βάση στη Νομική Κομοτηνής πιθανόν να κυμανθεί κάτω από τα επίπεδα του 2013 όταν και διαμορφώθηκε στα 17.914 μόρια.

Πτώση αναμένεται να έχουν και τα περιζήτητα Τμήματα Ψυχολογίας αλλά και Τμήματα που αύξησαν τους εισακτέους όπως τα Τμήματα Θεολογίας.

Άλλα ένα βαθμολογικό στοιχείο που προκύπτει από τη σύγκριση των επιδόσεων των υποψηφίων είναι το γεγονός ότι υπάρχει μείωση των γραπτών στη Θεωρητική και στην κλίμακα του 17-18 γεγονός που ίσως οδηγήσει και τα Τμήματα Ειδικής Αγωγής σε πτώση.

Καλύτερες συγκριτικά με το 2013 και το 2014 είναι οι επιδόσεις στην κλίμα του 10-16 οπότε ενδεχομένως οι μεσαίες βαθμολογικά σχολές να κυμανθούν στα επίπεδα του 2014 με μικρές αυξομειώσεις.

Θετική Κατεύθυνση

Στη Θετική Κατεύθυνση 1470 υποψήφιοι είχαν Βαθμό Πρόσβασης 18-20 , αριθμός αρκετά μειωμένος συγκριτικά τόσο με το 2014 όσο και με το 2013. Μείωση, επίσης, παρατηρείται και στην κλίμακα του 17-18.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας της Βιολογίας και της Χημείας είναι μεν ελαφρά χειρότερες στη Βιολογίας σε σχέση με το 2013, είναι όμως καλύτερες στη Χημεία. Όσον αφορά τα Μαθηματικά και τη Φυσική κατεύθυνσης, που είναι μαθήματα βαρύτητας για τις πολυτεχνικές σχολές, διαπιστώνουμε ότι οι υποψήφιοι έχουν γράψει καλύτερα στη Μαθηματικά συγκριτικά με το 2013, χειρότερα όμως στη Φυσική.

Αναμένουμε πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου πεδίου όπως είναι οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές. Πιθανόν οι βάσεις να κυμανθούν στα επίπεδα του 2013, όταν η Ιατρική Αλεξανδρούπολης είχε 18090 μόρια.

Σημαντική πτώση συγκριτικά με το 2014 θα έχουν και τα υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με βάσεις που πιθανόν να είναι ελαφρά πιο αυξημένες συγκριτικά με το 2013.

Τεχνολογική κατεύθυνση

Οι υποψήφιοι με βαθμούς πρόσβασης 18-20 τόσο στην Τεχνολογική 1 όσο και τη 2 έφθασαν του 1.179 αριθμός που είναι στα επίπεδα του 2013. Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης δυσκόλεψαν τους υποψηφίους.

Μάλιστα στη Φυσική έχουμε χειρότερες επιδόσεις όχι μόνο στην κλίμακα 18 -20 αλλά σε όλη την κλίμακα από το 10 και άνω συγκριτικά με τις επιδόσεις του 2013. Στα μαθηματικά οι επιδόσεις είναι ελαφρά καλύτερες από το 2013. Στα άλλα δυο μαθήματα το ΑΟΔΕ και τον Προγραμματισμό συγκριτικά με το 2013 είχαμε καλύτερες επιδόσεις.

Οι βάσεις λοιπόν σε 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο εκτιμάται ότι θα κυμανθούν ελαφρά πιο πάνω από τα επίπεδα του 2013

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 5ο πεδίο οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα από το 2013 στην κλίμακα του 15-20 στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ενώ και στα Μαθηματικά γενικής έχουμε καλύτερες βαθμολογίες από το 2013 στην κλίμακα του 15-20.

Σε πολλά Τμήματα ΑΕΙ του 5ου πεδίου καταγράφεται μείωση των εισακτέων γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει τις βάσεις σε υψηλότερα επίπεδα από το 2013 και ενδεχομένως να κυμανθούν στα επίπεδα του 2014 με τάση προς τα κάτω

news.gr

Loading...


  • europalso   ideascentral