Εκπαιδευτικοί: Όχι στη «fast track» κατάθεση ιατρικών βεβαιώσεων από τους αναπληρωτές

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔31/08/2020 - 10:43 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

ΟΧΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΗΔΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ΦΑΣΗΣ
ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ-ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ, ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ.

ΑΣΕ

Ανακοινώθηκε η α΄ φάση προσλήψεων των συναδέλφων αναπληρωτών (μόλις οι μισοί περίπου όσων δούλεψαν πέρσι, παρά τις αυξημένες ανάγκες λόγω χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων μα και της πανδημίας). Και αφού o νόμος – σφαγείο 4589/19(νόμος Γαβρόγλου), τα λάθη μοριοδότησης στους πίνακες και ο αποκλεισμός χιλιάδων λόγω παραβόλου και τεχνικών λαθών του συστήματος, έχουν φέρει στα όρια της απόγνωσης τους χιλιάδες συναδέλφους που «οργώνουν» τη χώρα επί χρόνια στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο, προκαλώντας τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες, οι «τυχεροί» που τελικά προσλαμβάνονται για φέτος και αυτόν τον καιρό φτιάχνουν βαλίτσες για άλλη μια φορά και ετοιμάζονται να παρουσιαστούν στο Ηράκλειο, να βρουν σπίτι και να εγκατασταθούν με τεράστια έξοδα και ταλαιπωρίες, περιμένοντας την τοποθέτηση στα σχολεία, βρίσκουν και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Ηρακλείου να τους βάζει άλλο ένα μαχαίρι στο λαιμό.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους συναδέλφους που προσλήφθηκαν στο Ηράκλειο στην φετινή α΄ φάση, όταν επικοινώνησαν με τη Διεύθυνση, να καταθέσουν εντός δεκαημέρου τις απαραίτητες κατά τον νόμο ιατρικές βεβαιώσεις-γνωματεύσεις (από παθολόγο και ψυχίατρο) ότι είναι «κατάλληλοι για υπηρεσία»!!! Αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη και ανάλγητη απαίτηση της ΔΙΔΕ στις πλάτες των συναδέλφων μας, με πρόσχημα την πρόβλεψη εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ να προσκομίζουν οι αναπληρωτές τις βεβαιώσεις ΚΑΤΑ την πρόσληψη.

Για τις ιατρικές βεβαιώσεις δινόταν/δίνεται άτυπα περιθώριο τουλάχιστον διμήνου για την διευκόλυνση των συναδέλφων αναπληρωτών. Η υποχρέωση δε της υποβολής νέων ιατρικών βεβαιώσεων-γνωματεύσεων από τους αναπληρωτές κάθε χρονιά είναι ένας βραχνάς στον οποίον οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται μόνο κατά τον διορισμό (θα έπρεπε με ΚΡΑΤΙΚΗ ευθύνη να γνωματεύονται κι εκείνοι περιοδικά δωρεάν σε δημόσιες δομές υγείας), ενώ ένας αναπληρωτής που δουλεύει πχ δέκα χρόνια έχει υποχρεωθεί να τις καταθέσει εκ νέου δέκα φορές, σαν άλλο ένα δείγμα του πώς αντιμετωπίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ ως εργαζόμενοι β΄ κατηγορίας!

Η δίμηνη προθεσμία για την υποβολή των ιατρικών βεβαιώσεων έστω χρυσώνει το χάπι του αίσχους να πρέπει ο συνάδελφος αναπληρωτής που προσλαμβάνεται μετά από μήνες ανεργία να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη υποχρεωμένος να αναζητήσει αυτές τις βεβαιώσεις από ιδιώτες γιατρούς στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα ραντεβού στις δημόσιες δομές, περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία πάνε ως και μήνες πίσω, εξαιτίας της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καλά κρατούν, ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Επιπρόσθετη καθυστέρηση φέτος προκαλούν όλα τα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία ασθενών και χρονίως πασχόντων που δεν πραγματοποιούνταν την περίοδο της καραντίνας και έχουν μετατεθεί.
Η ΑΣΕ πραγματοποίησε την Παρασκευή 28/8/2020 παράσταση διαμαρτυρίας – συνάντηση με τον διευθυντή της ΔΙΔΕ Ηρακλείου παρουσία και της αναπληρώτριας διευθύντριας της Διεύθυνσης. Εκεί εκφράσαμε την αγανάκτησή μας για τα παραπάνω και καλέσαμε τη Διοίκηση:

 Να δώσει τουλάχιστον δίμηνο περιθώριο υποβολής των απαραίτητων ιατρικών βεβαιώσεων-γνωματεύσεων όπως συνέβαινε προηγούμενα χρόνια.
 Να καθησυχάσει τους συναδέλφους με ανακοίνωση αυθημερόν στο site της ΔΙΔΕ ενημερώνοντας ότι υπάρχει άνετο περιθώριο για την προσκόμιση των βεβαιώσεων. ώστε να τους ανακουφίσει από το βραχνά της αναζήτησης ιδιωτών γιατρών και να προλάβει την οικονομική αφαίμαξή και την ταλαιπωρία τους.
 Με ευθύνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή της ΔΙΔΕ και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας να κλειστούν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα ραντεβού με γιατρούς (ψυχίατρο & παθολόγο) για δωρεάν έκδοση των απαιτούμενων ιατρικών βεβαιώσεων-γνωματεύσεων σε δημόσιες δομές υγείας.
Ο Διευθυντής της ΔΙΔΕ απαντώντας, αφού δήλωσε πως κατανοεί πλήρως την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι και το πρόβλημα που δημιουργεί το ασφυκτικό αυτό περιθώριο, δεσμεύτηκε πως θα έρθει σε επαφή με τη διοίκηση της ΥΠΕ ώστε να κλειστούν μαζικά ραντεβού για τη γνωμάτευση των συναδέλφων μέσω ΔΙΔΕ ή να δοθούν άλλες λύσεις διευκόλυνσής τους στο ΚΥ Ηρακλείου στον Εσταυρωμένο ή αλλού, έστω για όσους δεν καταφέρουν να κλείσουν και όσους δεν έχουν ήδη κλείσει ραντεβού σε δημόσιες δομές υγείας. Για την παράταση της προθεσμίας υποβολής είπε πως θα το δει το ζήτημα αφού μιλήσει με το ΥΠΑΙΘ, παραδεχόμενος πως αποτελεί δίκαιο αίτημα, και στη συνέχεια θα δημοσιεύσει για την ενημέρωση των συναδέλφων καθησυχάστική ανακοίνωση στο site της ΔΙΔΕ όπως ζήτησε η ΑΣΕ.

Καλύφθηκε βέβαια πίσω από το γεγονός πως το ΥΠΑΙΘ με εγκύκλιό του απαιτεί την υποβολή των ιατρικών βεβαιώσεων-γνωματεύσεων κατά την πρόσληψη ως απαραίτητο όρο (δηλαδή δίνει μηδενικό περιθώριο), και επισήμανε πως ακόμα και η δεκαήμερη προθεσμία εκ μέρους της ΔΙΔΕ αποτελούσε άτυπη παραχώρηση. Σε αυτό φυσικά αντιτείναμε πως θα επιδιώξουμε ΚΑΙ κεντρική παρέμβαση στο ΥΠΑΙΘ, αλλά πως δεν απαλλάσσει αυτό τη ΔΙΔΕ από την ευθύνη να δώσει λύση στο προκλητικό αυτό πρόβλημα. Ενδεικτικά τονίσαμε πως για γνωματεύσεις συνάδελφοι δίνουν σε κάθε ιδιώτη γιατρό στον οποίο θα υποχρεωθούν να καταφύγουν 40 και 50€ για μια γνωμάτευση. Αυτό σημαίνει πως για περίπου 670 συναδέλφους που προσλαμβάνει η ΔΙΔΕ στην α’ φάση και άλλους τόσους τουλάχιστον που θα πρέπει να ακολουθήσουν στη β’ φάση ένα ιλιγγιώδες ποσό της τάξης των 100.000€ που κατευθύνεται από τις τσέπες των εξαθλιωμένων από πολιτική των κυβερνήσεων αναπληρωτών (σε πολλούς από τους οποίους δεν έχει ακόμα καταβληθεί επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο για την ανεργία τους επί δίμηνο!) κατευθείαν στην ιδιωτική υγεία, καθώς είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να βρεθούν εντός δεκαημέρου 700 ραντεβού!

Εμείς, καλωσορίζοντας τους συναδέλφους αναπληρωτές στο Ηράκλειο και ευχόμενοι καλή δύναμη, τους καλούμε για κανέναν λόγο να μην κλείνουν ραντεβού σε ιδιώτες γιατρούς για τις ιατρικές βεβαιώσεις-γνωματεύσεις που απαιτούνται για την πρόσληψή τους, να μην συμφιλιωθούν μοιρολατρικά με την κατάσταση αυτή και να μην δεχτούν να πληρώσουν και να ταλαιπωρηθούν για όσα η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει. Να απαιτήσουν από την ΔΙΔΕ έγκαιρη ενημέρωση και οδηγίες για το πότε και σε ποια δομή της δημόσιας υγείας θα παρουσιαστούν για να γνωματευτούν δωρεάν, χωρίς μια ακόμα ταλαιπωρία. Είμαστε λοιπόν σε αναμονή ανακοίνωσης στο site της ΔΙΔΕ, και καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση για νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Η ΑΣΕ καλεί σε συσπείρωση στο σωματείο τον κάθε συνάδελφο ώστε να μπορούμε ενωμένοι, οργανωμένοι, να διεκδικούμε συλλογικά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών μας!  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: