«Δίχρονη Προσχολική Αγωγή: Ο πόλεμος από τα λόμπι και οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/05/2018 - 15:40 | Author: Newsroom Ipaidia

Ανακοίνωση από την Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης . Στην ανακοίνωση της παράταξης αναφέρεται: «Οι πολέμιοι του δημόσιου δωρεάν σχολείου (έναντι των ιδιωτικών και των σχολείων των κουπονιών) και οι υπέρμαχοι των νεοφιλελευθέρων και “ελιτίστικων” πολιτικών στην εκπαίδευση συνεχίζουν την ανοίκεια επίθεση ενάντια στην εφαρμογή του άρθρου 33 του νόμου 4521/18 για την δίχρονη και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο, στα μορφωτικά δικαιώματα των νηπίων 4 ετώνκαι απέναντι συνολικά στον ίδιο το λαό μας.

Οι τελευταίες επιστολές του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, εμπλουτισμένες με μπόλικο ψέμα, πολιτικάντικο ύφος και έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων κουμπώνουν αρχικά σε μια συνολικότερη στρατηγική επιλογή της ηγεσίας της ΚΕΔΕ(Ν.Δ. και δεξιόστροφοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ) για μικροπολιτικούς-οικονομικούς(υπαγωγή της δημόσιας εκπαίδευσης από το κράτος στους Δήμους με χρήματα όμως του λαού που θα τα διαχειρίζονται οι δήμαρχοι κατά το δοκούν) και κομματικούς λόγους (υπερασπίζονται τη μη ψήφιση των κομμάτων τους στη βουλή του άρθρου 33 του νόμου 4521/18 βλ. στάση Ν.Δ., ΔΗΣΥ, ΚΚΕ.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ο πολιτικός χρόνος που επιλέγει κάθε αξιωματούχος της ελληνικής πολιτείας και θεσμικός φορέας να παρεμβαίνει στη δημόσια σφαίρα που επιφέρει αυτοπροβολή αλλά ταυτόχρονα ασκεί και “πίεση” στους κομματικούς μηχανισμούς για τις προσωπικές του “κενοδοξίες”…!!!! Και ο χρόνος αυτός δεν είναι σήμερα κενός αλλά αποτελεί κοιτίδα διεργασιών για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με το μάτι στραμμένο αφενός ορισμένων στην επανεκλογή τους και άλλων στη διεκδίκηση νέων θέσεων σε άλλους δήμους από αυτούς που σήμερα υπηρετούν. Η ματαιοδοξία-φιλοδοξία-κενοδοξία (όπως και να την χαρακτηρίσει κανείς το ίδιο πράγμα είναι) για εσωτερική κομματική ανέλιξη και διεκδίκηση πολιτικών και πολιτειακών αξιωμάτων, με κάθε κόστος (και στη συγκεκριμένη περίπτωση το κόστος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, τα νήπια 4 ετών και η δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα) αποτελεί φαιδρή πολιτική διαδρομή και είναι καταδικαστέα κοινωνικοπολιτική πράξη από μια κοινωνία και ένα λαό που χειμάζεται.

Παράλληλα όμως με τους οικονομικοπολιτικούς σχεδιασμούς των εκάστοτε λόμπιαπέναντι στη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευσης, δεν μπορούμε να μη σταθούμε και στην πολιτική επιλογή του ίδιου του υπουργείου παιδείας να αναγάγει τους δημάρχους στις τριμερείς επιτροπές (που, σύμφωνα με το νόμο, καταθέτουν απλά γνώμη ενώ αρμοδιότητα απόφασης έχει μόνο ο υπουργός) σε καθοριστικό παράγοντα αποφασιστικού χαρακτήρα. Ειδικά σε περιοχές που έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα υλικοτεχνικής υποδομής- κτιρίων και οι δήμαρχοι απλά υπέκυψαν ή συνηγόρησαν στις παραπάνω στρατηγικές πολιτικές και προσωπικές επιλογές της ηγεσίας της , δείχνει την αλλοίωση του πνεύματος του νόμου από πλευράς υπουργείου παιδείας που με τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης αναγνωρίζει την κοινωνική και μορφωτική αναγκαιότητα. Ως Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. μας βρίσκει αντίθετους η εκπαιδευτική και παιδαγωγική πολιτική επιλογή που ακολουθεί το υπουργείο παιδείας που ουσιαστικά δίδει ερείσματα σε αυτές τις μικροπολιτικές και νεοφιλελεύθερες φωνές και στρατηγικές στο χώρο της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Επισημαίνουμε και καλούμε όλους τους γονείς των νηπίων 4 ετών, σε όλες τις περιοχές και δήμους της χώρας, να εγγράψουν τα παιδιά τους στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Η εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας(http://www.minedu.gov.gr/news/34339-02-05-18-simera-ksekinoyn-oi-eggrafes-sta-dimotika-sxoleia-kai-sta-nipiagogeia-gia-to-sxoliko-etos-2018-19) είναι σαφέστατη και δεν διαφοροποιεί κανένα δήμο ως προς το δικαίωμα εγγραφής των νηπίων 4 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Τα κελεύσματα της ΚΕΔΕ και του προέδρου της για υποχρεωτική εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς αποτελεί όχι απλά ένα ψέμα, αλλά μια εσκεμμένη παραπλάνηση των συμπολιτών μας που ελλοχεύουν πολιτικές σκοπιμότητες και υπονομεύουν το εκπαιδευτικό παρόν, μέλλον και δικαίωμα των ίδιων των νηπίων 4 ετών.

Παράλληλα:

Καλούμε τους συναδέλφους νηπιαγωγούς, τους τοπικούς συλλόγους εκπαιδευτικών και τη ΔΟΕ να οργανώσουν και να συμβάλουν καθοριστικά, αυτή την περίοδο εγγραφών, σε εκστρατεία ενημέρωσης και παρότρυνσης εγγραφής των νηπίων 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να εκδώσει νέα υπουργική απόφαση στην οποία η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης θα επεκτείνεται για το ερχόμενο σχολικό έτος 2018-19 σε όλους τους δήμους στους οποίους υπήρξε πλειοψηφία στις τριμελείς επιτροπές.
Να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες αίθουσες και να υπάρξει πρόγραμμα ανέγερσης νέων κτιριακών υποδομών όπου χρειάζεται.
Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις των συναδέλφων νηπιαγωγών.

Σε κάθε περίπτωση:

Στους δήμους που εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση να ξεκαθαριστεί πως δε θα υπάρξουν κουπόνια για φοίτηση των νηπίων 4 ετών σε άλλες δομές.
Στους υπόλοιπους Δήμους τα προνήπια μπορούν να εγγράφονται και στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Ο αγώνας για την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

Loading...


  • europalso   ideascentral