Αναβρασμό έχει προκαλέσει η απόφαση για λουκέτα και συγχωνεύσεις στο πρώην Αλεξάνδρειο ΤΕΙ της Σίνδου και νυν παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος ().

έχουν συγκεντρωθεί στο αμφιθέατρο και μαζί με τους καθηγητές τους συζητούν τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν μετά την αιφνιδιαστική εισήγηση που έγινε γνωστή χθες, Πέμπτη 31 Μαρτίου και σύμφωνα με την οποία η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος προτίθεται να μεταφέρει τα τρία τμήματα της Σχολής Μηχανικών της Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες.

Το κάλεσμα της ενημέρωσης αναφέρει ότι θα γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο του τμήματος της Σχολής έπειτα από την εισήγηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, που αφορά τον ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος και τη μεταφορά του Τμήματος στις Σέρρες.

Η απόφαση αυτή εάν οριστικοποιηθεί θα οδηγήσει στην κατάργηση από τη Θεσσαλονίκη των τμημάτων: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και  Μηχανικών Περιβάλλοντος, που αποτελούνται σχεδόν από 6 χιλιάδες φοιτητές και 60 μέλη ΔΕΠ και θα μεταφερθούν ή θα συγχωνευθούν με εκείνα των Σερρών, όπου κατέχει την έδρα της Σχολής.

Σε επικοινωνία του Makthes με καθηγητές του τμήματος όλοι αναφέρουν τον αιφνιδιασμό τους αλλά και την απουσία ενημέρωσης, καθώς έμαθαν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη και να μεταφερθούν στις Σέρρες από τον Τύπο, γεγονός που ο ίδιος ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ αποφάσισε και πρότεινε στα μέλη της Επιτροπής, με την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει λάβει την πλειοψηφία στη ψηφοφορία της Επιτροπής και πλέον να βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργείο Παιδείας.

Τα ερωτήματα για την ταχύτητα που λήφθηκε μια τόσο σοβαρή απόφαση, που πλήττει όχι μόνο το κύρος του τμήματος στη Θεσσαλονίκη, τους χιλιάδες φοιτητές και τους καθηγητές, αλλά και την ίδια την πόλη, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι που ζει και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Σίνδου είναι πολλά.

Την ίδια ώρα, το τμήμα Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ θεωρείται ένα από τα πιο δυνατά όπως λένε παράγοντες της αγοράς, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για συνεργασία με τους φοιτητές στο πλαίσιο των δράσεων τους. Οι εκπρόσωποι του τμήματος, όπως και όλων των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ κατέθεσαν μάλιστα τα δικά τους σχέδια προς τη διοίκηση του , στο πλαίσιο των προτάσεων που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει υποχρεωτικά από τα Πανεπιστήμια της χώρας για όλα τα τμήματα και τις σχολές, καθώς ετοιμάζει το νέο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, που όπως έχει γράψει και η “ΜτΚ” θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις πολλών τμημάτων. Η συγκεκριμένη περίπτωση του τμήματος Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ για τη μεταφορά του ή την κατάργησή του σε άλλη πόλη, ωστόσο δεν υπήρχε σε κανένα έγγραφο και σε καμία πρόταση των καθηγητών.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές των τμημάτων αναμένουν την επίσημη τοποθέτηση του πανεπιστημίου και είναι αποφασισμένοι να μην δεχθούν οποιαδήποτε αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά λένε είναι άδικο. Εισαχθήκαμε στη σχολή της Θεσσαλονίκης,  με τα εργαστήρια και την καθημερινότητά μας εδώ και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει.

Τι απαντάει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, Αθανάσιος Καΐσης μίλησε επιβεβαιώνοντας ότι έχει παρθεί απόφαση για συγχώνευση του τμήματος με εκείνο των Σερρών, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα στο τι θα γίνει σε περίπτωση που υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, ενώ έδωσε τη δική του απάντηση και στο ζήτημα του αιφνιδιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των φοιτητών.

Στην απόφαση αναγράφονται όλα, δηλαδή το τι πρέπει να γίνει για τους ανθρώπους που υπηρετούν, όχι μόνο για τους καθηγητές και τους φοιτητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό, τους εργαζόμενους στη γραμματεία που έχουν ταχθεί στην εξυπηρέτηση του καθήκοντος. Όταν και αν γίνει η συγχώνευση, πρέπει να ληφθούν όλα υπόψη. Όπως και η εμπιστοσύνη των φοιτητών είναι δεδηλωμένη.

Ο κ. Καΐσης στην ερώτηση αν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και αν υπάρχει περίπτωση να ανακληθεί, τόνισε πως η απόφαση έχει παρθεί. Πρέπει κάποια συγχώνευση να γίνει, είναι αυτονόητο, πρέπει να ενισχυθεί το πανεπιστήμιο, οπού μέσα από αυτή την αλλαγή ομοειδή τμήματα θα δώσουν κάτι καλύτερο και κυρίως καλύτερα επαγγελματικά δικαιώματα. Πέρα από τα κριτήρια που έχει βάλει το υπουργείο Παιδείας, βάλαμε και εμείς πρόσθετα μέτρα στη συγχώνευση, καθώς ορίζεται στην απόφαση ξεκάθαρα ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δεδηλωμένα συμφέροντα των φοιτητών.

Στο γιατί λήφθηκε μια τέτοια απόφαση που αιφνιδιάζει όλους τους εμπλεκόμενους και είναι μακριά από τις προτάσεις των καθηγητών της Σχολής, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν δεν γνώριζαν, αλλά ούτε και ρωτήθηκαν σχετικά με το σενάριο της συγχώνευσης, ο πρόεδρος του ΔΙΠΑΕ τονίζει, ότι δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που συζητήθηκαν οι θέσεις για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη όλων των τμημάτων. Ορισμένοι δεν απάντησαν καθόλου, άλλοι εξέφρασαν την άποψη να παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα. Τα μέλη της Διοικούσας είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν εγγράφως και να διατυπώσουν την άποψη τους.

Έχει υπάρξει επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Τμήματος και εξέφρασε την άποψη ότι αν πραγματοποιηθεί συγκέντρωση καθηγητών ώστε να θέσουν τις απόψεις τους, αυτές θα αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας ώστε επί συνόλου να υπάρχει εικόνα όλων των πλευρών. Την τελική απόφαση την έχει το υπουργείο, εμείς κάνουμε μια εισήγηση με ανοιχτό διάλογο, με όλα τα μέλη της Διοικούσας.

Ομόφωνη κινητοποίηση με ψήφισμα και κάθοδο στην Αθήνα για την Νοσηλευτική

Εν μέσω εντάσεων και προβληματισμών αλλά με τη διάθεση όλων να παρθεί μια απόφαση προς όφελος της περιοχής, ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, η πρόταση αποστολής ψηφίσματος στον πρωθυπουργό της χώρας και την Υπουργό Παιδείας στο οποίο  θα αναφέρεται ότι είναι κάθετα αντίθετοι στην μεταφορά του παραρτήματος Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, αποφασίσθηκε επίσης η σύγκληση τις επόμενες ημέρες της επιτροπής αγώνα (αποτελούμενης από τον Μητροπολίτη ΔΟΣ, τον Περιφερειάρχη , τους βουλευτές του νομού , τον πρόεδρο της ΠΕΔ τους καθηγητές της σχολής και τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων)  για τη λήψη απόφασης και έκδοσης ψηφίσματος περί της άρνησης της μεταφοράς της σχολής, καθώς επίσης και υποβολή αιτήματος συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της χώρας καθώς και με την Υπουργό Παιδείας, ώστε αν γίνουν σαφείς οι σκοποί της κυβέρνησης γύρω από το θέμα αυτό.

Στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις κινητοποιήσεων οι οποίες θα αποφασισθούν ανάλογα με την έκβαση των συναντήσεων με την κυβέρνηση.

Όπως διευκρίνισε στην εισήγηση του ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου « η θέση μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη , ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω»

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ