Τι αναφέρει Σύλλογος εκπαιδευτικών – Ένα περιστατικό που σημειώθηκε σε δημοτικό της Καισαριανής όπου παραλίγο να μείνει χωρίς ρεύμα λόγω απλήρωτου λογαριασμού αναδεικνύει και πάλι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά δημόσια σχολεία λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης.

Όπως κατήγγειλαν οι εκπαιδευτικοί του 3ου δημοτικού σχολείου Καισαριανής πρωί -πρωί και εν ώρα μαθήματος, εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ επιχείρησε να διακόψει το ηλεκτρικό ρεύμα στο σχολείο καθώς δεν είχε πληρωθεί ο λογαριασμός ύψους 9.000 ευρώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η διακοπή του ρεύματος δεν έγινε τελικά μετά από την παρέμβαση της διευθύντριας του σχολείου και του δημάρχου ο οποίος κατέφθασε στο σχολείο αλλά όπως λένε οι εκπαιδευτικοί την «επόμενη φορά τι θα γίνει;», με δεδομένο ότι δέχτηκαν τέτοια απειλεί από τον υπάλληλο που πήγε να διακόψει την παροχή ρεύματος.

Η ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών Βύρωνα-Καισαριανής

Οι συνάδελφοι του 3ου Δημοτικού Καισαριανής θα διηγούνται για καιρό όσα έζησαν την Παρασκευή 9/2: Στις 10 π.μ., εν ώρα μαθήματος, εκπρόσωπος του ΔΕΔΗΕ επιχείρησε να διακόψει το ηλεκτρικό ρεύμα! Σιγά μην τους ένοιαζε που θα δυσκολευόταν η εκπαιδευτική διαδικασία! Χρειάστηκε η παρέμβαση της διευθύντριας του σχολείου και των συναδέλφων, η ειδοποίηση και άμεση άφιξη του νέου Δημάρχου για να αποτραπεί η διακοπή. Το θράσος όμως περίσσεψε, όταν ο εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε αναλάβει τη διακοπή απείλησε ότι, αν δεν πληρωθεί ο λογαριασμός, την επόμενη φορά δε θα ζητήσει από το σχολείο πρόσβαση για τη διακοπή, αλλά θα την κάνει από έξω! Τόση αδημονία! Μετά την κατακραυγή, ο υποδιευθυντής του Τομέα Αθηνών της ΔΕΗ δήλωσε στον Δήμαρχο Καισαριανής ότι έγινε «παρεξήγηση» και ότι δεν υπήρχε εντολή για διακοπή! Η πράξη αυτή, που, όπως πληροφορηθήκαμε, δε γίνεται πρώτη φορά, στηρίχθηκε στο συσσωρευμένο χρέος (πάνω από 9.000 €) που βρήκε τόσο η νέα διευθύντρια, όταν τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο στο σχολείο, όσο και η νέα Δημοτική Αρχή που ανέλαβε από 1.1.2024, το οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε πληρώσει. Για το χρέος αυτό ενημερώθηκε και ο Σύλλογός μας στην πρόσφατη συνάντηση με την αντιδήμαρχο Παιδείας αλλά και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουμε στα σχολεία, με την υποχρηματοδότηση να τσακίζει, με τους λογαριασμούς να τρελαίνουν, με το να μην έχουν πολλές φορές ούτε χαρτί τουαλέτας, έχουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά με την παρούσα της ΝΔ να επιταχύνει και το ΥΠΑΙΔ που συμβάλλει στο να διατίθενται τα όποια κονδύλια σε ό,τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους (έτσι αυτή τη στιγμή φτάνουν στα σχολεία κάποιοι διαδραστικοί πίνακες, κάποια πακέτα ρομποτικής, κ.λπ., αλλά πέφτουν οι σοβάδες, παρά λίγο κόβεται το ρεύμα…).Μπορεί μέχρι στιγμής, με την παρέμβαση της διεύθυνσης του σχολείου, των συναδέλφων και της δημοτικής αρχής, να αποτράπηκε η διακοπή, αλλά τι θα γίνει την επόμενη φορά; Και γιατί πρέπει τα δημόσια σχολεία να πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα, το πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, το νερό και το τηλέφωνο, όταν αυτά παρέχονται πάμφθηνα στις μεγάλες εταιρείες;

Απαιτούμε:

Καμία διακοπή ρεύματος, δωρεάν ρεύμα σε όλα τα σχολεία. Επίσης δωρεάν θέρμανση, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ.
Να διαγραφούν τα «χρέη» των σχολείων στα αγαθά αυτά.
Σε κάθε περίπτωση, να εξασφαλίζονται χωρίς καμία διακοπή ή απειλή σε όλα τα σχολεία.
Κρατική χρηματοδότηση για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων και να είναι πράγματι δωρεάν η παρεχόμενη εκπαίδευση. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων.