Γιατί δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔05/11/2014 - 00:35 | Author: Newsroom Ipaidia
Μερικοί μπορούν να το κόψουν …μαχαίρι, άλλοι δεν μπορούν καν να διανοηθούν πως θα μειώσουν το κάπνισμα. Που οφείλεται η διαφορά; Είναι θέμα χαρακτήρα ή μήπως όχι;
Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες όλα έχουν να κάνουν με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Αμερικάνοι ερευνητές παρατήρησαν με μαγνητική τομογραφία τον εγκέφαλο καπνιστών που στερούνταν για ημέρες τη νικοτίνη αφού είχαν μπει σε διαδικασία να σταματήσουν το τσιγάρο. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της επιβράβευσης. Όπως αποδείχτηκε όσοι δεν έλκονταν ιδιαίτερα απ την τεχνική αυτή έδειχναν απροθυμία να κόψουν το κάπνισμα, ακόμη κι αν τους δινόταν χρηματικό έπαθλο.

"Τα ευρήματα θα μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί μερικοί καπνιστές το βρίσκουν τόσο δύσκολο να σταματήσουν το κάπνισμα" δήλωσε ο Δρ Stephen Wilson, βοηθός καθηγητή ψυχολογίας, στο Penn State University, στην Πενσυλβάνια.

"Πιθανά κίνητρα για τη διακοπή του καπνίσματος όπως για παράδειγμα η εξοικονόμηση χρημάτων ή η βελτίωση της υγείας δεν έχουν την ίδια αξία και βαρύτητα σε όλους, κάτι που εξηγεί τις διαφορετικές συμπεριφορές".

Οι ερευνητές εξέτασαν την περίπτωση 44 καπνιστών ηλικίας από 18 έως 45 ετών που κάπνιζαν το λιγότερο 10 τσιγάρα ημερησίως για τουλάχιστον 1 χρόνο. Όλοι τους κλήθηκαν να απέχουν από προϊόντα καπνού και νικοτίνης για 12 ώρες πριν την άφιξή τους στο ερευνητικό κέντρο.

Loading...


  • europalso   ideascentral