Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τόνισε πως οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η νοσηρότητα της νέας είναι ήπια, ωστόσο περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων.

Στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Ετεοκλής Ζαούτης, ο οποίος τόνισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα δούμε μεγάλη αύξηση κορονοϊού τα οποία θα αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον.

«Η μεταλλαξη Ομικρον έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Είχαμε την απορία πόσο μεταδοτική είναι και φαίνεται πως μεταδίδεται περισσότερο από την Δελτα, οπότε λάβαμε και την απάντησή μας. Το 73% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι Όμικρον. Όσον αφορά την νοσηρότητα και την βαρύτητα, φαίνεται πως έχει χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

Τα 18 από τα 33 κρούσματα τα οποία έχουμε εντοπίσει στη χώρα μας βρισκονται στην Κρήτη. Έχουμε ακόμα 98 ύποπτα κρούσματα που πιθανότατα είναι . Τα περιστατικά αυτά όλα έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων τις 3 ημέρες. Όσα περιστατικά έχουν νοσηλευτεί δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές. Αναμένουμε αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον μέσας στις επόμενες ημέρες. Στόχος μας είναι να μειώσουμε την διασπορά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Υπάρχει αύξηση στα σελφ τεστ, που δείχνει πως οι πολίτες είναι ενεργοί», ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ.