Τσίπρας: Ανησυχώ με την υπέρμετρη αισιοδοξία της Μέρκελ – Ζήτησα δέσμευση απο Λαγκάρντ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔11/03/2017 - 08:44 | Author: Newsroom

alt

"Υπήρξε πρόοδος στις 10 ημέρες παραμονής των Θεσμών. Αυτή έχει καταγραφεί και μας κάνει αισιόδοξους ότι είναι εφικτό να έχουμε τεχνική συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου και απολύτως εφικτό να έχουμε στον Απρίλιο τη συνολική λύση που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος", τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Υπογράμμισε, ότι με τη διευθύντρια του Ταμείου έχει διαρκή και ειλικρινή επικοινωνία.

Σχετικά με το ΔΝΤ, είπε: «Ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο».

Ειδικά για την Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.

Ερωτηθείς για σχέσεις του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επικοινωνιακές στρακαστρούκες» όσα λέγονται από την αντιπολίτευση για προβλήματα στις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών.

«Δεν δίνω βάρος στις δηλώσεις Τσαβούσογλου»

Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Real.gr στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου, αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι «δεν έχει χαθεί η ελπίδα, πρέπει να μείνουμε στις θέσεις μας με αποφασιστικότητα και ανοικτή διάθεση, να έχουμε επικοινωνία με τη γείτονα χώρα. Είναι κατανοητό ότι μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν αναμένεται να γίνουν κινήσεις για επιστροφή της στο τραπέζι του διαλόγου».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δημοσιογράφος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τις νέες δηλώσεις και χαρακτήρισε νευρικό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου το τελευταίο διάστημα. Πιστεύω ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της, διότι σε τελική ανάλυση και οι κρίνοντες κρίνονται.

Η διεθνής κοινότητα μας παρακολουθεί. Όλοι παρακολουθούν και την σοβαρότητα των δηλώσεων αυτών και τις κρίνουν. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ήδη αυτές οι δηλώσεις έχουνε απαντηθεί από το ομόλογο επίπεδο, δηλαδή από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών».

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η εισαγωγική του τοποθέτηση

Ο Α.Τσίρπας, διευκρίνισε, ότι οι ηγέτες μίλησαν για το προσφυγικό, την οικονομία, τα δυτικά Βαλκάνια, την ασφάλεια και το μέλλον της ΕΕ ενόψει της Συνόδου της Ρώμης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε για την οικονομία πως υπήρξε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με τη συμμετοχή του Μ.Ντράγκι, για τις επιδόσεις της ΕΕ και των κρατών μελών και σημείωσε ότι “επιμείναμε στο σχέδιο των συμπερασμάτων και πετύχαμε να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά, για τις πρόσθετες και παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας”.

“Μπορεί να δίνεται η αίσθηση ότι έχουμε επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, όμως αυτό δεν έχει καμία συμμετρικότητα. Αν δει κανείς τα μεγέθη στο Νότο και το Βορρά θα δει ότι η Γερμανία και η Ελλάδα είχαν ανεργία -8,5% πριν την κρίση και μετά η Γερμανία 4,5 και η Ελλάδα 27%”, ανέφερε.

Πρόκειται για μια έμμεση αλλά σαφής παραδοχή “ότι η πολιτική της λιτότητας, η επιλογή των δυσβάσταχτων κοινωνικών επιπτώσεων στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστούν στις χώρες όπου έγινε ζημιά”, είπε ο Πρωθυπουργός.

“Τώρα στο τέλος του προγράμματος χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη” και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

“Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για βιωσιμότητα τόσο του προγράμματος, όσο και του χρέους”, κατέληξε.

Σε σχέση με τη συζήτηση για τη μετανάστευση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ενημέρωσε ότι η συζήτηση ήταν επικεντρωμένη στην κεντρική μεσόγειο και “να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε πολλούς διαφορετικούς δρόμους”. Είπε δε ότι ό κορμός του συστήματος των διακινητών είναι ενιαίος”.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις μεγάλες προσπάθειες των Ελληνικών αρχών για τη διαχείριση της κατάστασης, μίλησε για το μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά, ζήτησε επιτάχυνση της παροχής βοήθειας και επανέλαβε την ανάγκη για δίκαιη αναθεώρηση του συστήματος ασύλου.

Σε σχέση με τη συζήτηση για τα Δ.Βαλκάνια, αλλά και την άμυνα ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ενίσχυση ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, την οποία η Ελλάδα στηρίζει, στα πλαίσια της αναβάθμισης του περιφερειακού ρόλου της ΕΕ .

“Επισήμανα την ανησυχία μου για τις εξελίξεις, τις διεθνοτικές εντάσεις, τον άνοδο του εθνικισμού, την άνοδος οργανωμένου εγκλήματος”, είπε και σημείωσε ότι “πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι αποδίδουμε σημασία στην ενσωμάτωση των περιοχών αυτών με προώθηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”.

“Ενημέρωσα για κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής και στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο και εξήγησα ότι υπάρχει διαφορά ποιότητας στις προκλήσεις”.
Τόνισε δε ότι το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκίας θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τέλος σε σχέση με το μέλλον της ΕΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, από την αδυναμία της να έχει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να λύνει προβλήματα.

Είπε ότι είναι σωστό να μην μιλάμε για την ανάγκη των πολλών ταχυτήτων, “δεν μπορεί να είναι όραμά μας η Ευρώπη του σκληρού πυρήνα, ούτε μπορούμε να μένουμε στάσιμοι γιατί κάποιοι επιλέγουν την αλά καρτ Ευρώπη”.

Εξήγησε όμως ότι ξεκαθαρίζοντας πως δεν μιλάμε για αποκλεισμούς και διαιρέσεις ή εξαιρέσεις χωρών από τις υφιστάμενες δομές (ευρώ ή σένγκεν), θα πρέπει να αφεθούν όσου επιθυμούν ακόμα βαθύτερη ενοποίηση να το πράξουν.

Διευκρίνισε όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του άρθρου 20 της Συνθήκης και μόνο αν δεν υπάρχουν αποκλεισμοί και εξαιρέσεις.

Loading...


  • europalso   ideascentral