Τα σενάρια για τον νέο ΕΝΦΙΑ και οι νέες αντικειμενικές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/09/2018 - 12:03 | Author: Newsroom Ipaidia

Μόλις λίγες ημέρες πριν οι ιδιοκτήτες πληρώσουν την πρώτη δόση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ τη μείωση του μεσοσταθμικά κατά 30% δίνοντας έμφαση στην ελάφρυνση των μικροιδιοκτητών ακινήτων.

Ο ίδιος, ουσιαστικά επιβεβαίωσε την μετάλλαξη του σε ένα νέο φόρο ακινήτων ο οποίος θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τους φορολογούμενους με μικρή ακίνητη περιουσία στους έχοντες μεσαία και μεγάλη περιουσία, τους φορολογούμενους, δηλαδή, που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη.

Αυτό που απέφυγε, βέβαια να πει ο πρωθυπουργός είναι ότι τόσο το 2019 όσο και το 2020 θα γίνει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες. Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα αποτελέσουν το κλειδί των επιβαρύνσεων ή των ελαφρύνσεων που θα προκύψουν τελικά για περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, που θα «απλώσει» σε βάθος διετίας έχει ήδη ψηφιστεί ως αντίμετρο στην περικοπή του αφορολογήτου ορίου το 2020 το οποίο θα προσγειωθεί στα επίπεδα των 5.700 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά. Με βάση τη ψηφισμένη διάταξη υπάρχει πλαφόν στην έκπτωση φόρου η οποία δεν ξεπερνά τα 70 ευρώ. Εξ ου, άλλωστε, η συγκεκριμένη αναφορά του Πρωθυπουργού στις μικρές περιουσίες, που θα έχουν πλήρως τη μείωση φόρου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι καλούνται να πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ ως 233 ευρώ θα τύχουν πλήρους έκπτωσης 30%, ενώ από εκεί και πάνω ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 70 ευρώ. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τα παραδείγματα που ετοίμασε το επιτελείο του Πρωθυπουργού, τα οποία έχουν ένα κοινό γνώρισμα: αφορούν σε ακίνητα με ΕΝΦΙΑ ως 233 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

Για μια κατοικία στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 224 ευρώ. Το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ. Το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ.

Για ένα σπίτι στο Αιγάλεω για το οποίο ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 102 ευρώ.

Για ένα σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 116 ευρώ.

Το πλαφόν των 70 ευρώ

Στην περίπτωση που η οφειλή του ΕΝΦΙΑ υπερβαίνει τα 233 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης δεν θα δει στον λογαριασμό ολόκληρη την έκπτωση 30% Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα, που φέτος επιβαρύνεται με φόρο 500 ευρώ. Αν είχε την πλήρη μείωση του 30%, ο ιδιοκτήτης του θα καλούνταν να πληρώσει 150 ευρώ μικρότερο φόρο, δηλαδή 350 ευρώ, αλλά επειδή υπάρχει ο «κόφτης» των 70 ευρώ, ο φόρος θα περιοριστεί απλώς στα 430 ευρώ, άρα επί της ουσίας η μείωση φόρου είναι της τάξης του 14%.

Οσο αυξάνεται η επιβάρυνση ψαλιδίζεται και το ποσοστό της έκπτωσης. Σύμφωνα με την ψηφισμένη διάταξη όσοι επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ άνω των 700 ευρώ δεν θα έχουν απολύτως ελάφρυνση ενώ δεν αποκλείεται λόγω εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών να πληρώσουν και παραπάνω.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ο νέος εισπρακτικός στόχος για το 2020 θα τεθεί σε 1,8 δις ευρώ, από περίπου 2,6 δις ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ελάφρυνση αυτή θα μοιραστεί μεταξύ όλων των ιδιοκτητών.

Νέος ΕΝΦΙΑ

Η δομή του νέου φόρου θα στηρίζεται είτε στην πρόβλεψη ενός μικρού αφορολογήτου ενδεχομένως έως τα 20.000 ευρώ ή στην εφαρμογή πολύ χαμηλών συντελεστών για τα πρώτα κλιμάκια της κλίμακας τους κύριου φόρου.

Αυτό επίσης που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι αν τελικά συμπεριληφθούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια ή αν θα συνεχίσουν να εξαιρούνται όπως συμβαίνει σήμερα.

Το κλειδί των επιβαρύνσεων βρίσκεται στην επικείμενη νέα αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμα το 2020, δηλαδή τη χρονιά, που υποτίθεται το εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρου ακινήτων θα περιοριστεί στα 1,8 δις ευρώ.

 

Loading...


  • europalso   ideascentral