Συντάξεις – Αναδρομικά: Έρχονται ΝΕΕΣ πληρωμές άμεσα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔12/01/2021 - 10:50 | Author: Ρούσσου Ασημίνα
Τελευταία τροποποίηση στις 12/01/2021 - 11:12

: Ποιοί αναμένεται να πάρουν τα αναδρομικά - Ξεκινά η δίκη για τα  των παλαιών συνταξιούχων ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, καθώς στις 15 Ιανουαρίου συνεδριάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διαβάστε στο ipaidia.gr αναλυτικά.

Συνταξιούχοι: Ποιοί θα λάβουν λεφτά από περικοπές και κομμένα δώρα

Τρία πακέτα αναδρομικών περιμένουν οι συνταξιούχοι το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, ενώ αυτή την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να γίνει η πιλοτική δίκη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στην οποία θα κριθεί η υπόθεση με τα νέα αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016).

Τα τρία πακέτα απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση όσον αφορά τους συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, τους συνταξιούχους που εργάζονται καθώς και τους κληρονόμους. Οσον αφορά την επικείμενη πιλοτική δίκη του ΣτΕ, τα διεκδικούμενα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν ως και 3.290 ευρώ. Μία μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, ξεκινά αντίστοιχη διαδικασία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις Δημοσίου. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις μετά την αίτηση ακύρωσης διεκδικούν:

- Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μήνου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016).

- Εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης.

- Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020 να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα κρίνει αν οι συνταξιούχοι δικαιούνται να λάβουν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τους, αλλά και από τα κομμένα δώρα των 800 ευρώ που ελάμβαναν το 2012.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real News, την προσφυγή στο ΣτΕ πραγματοποίησαν οι συνταξιουχικές οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει μόνο για τις κύριες συντάξεις που ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ μεικτά.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, αντίστοιχη «μάχη» θα δοθεί για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Από την έκβαση των εν λόγω υποθέσεων θα κριθεί, εν πολλοίς, το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα οφείλει να καταβάλει νέο γύρο αναδρομικών στο μέλλον.

Οι νομικοί αναφέρουν, πώς η οριστική απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι δικαστικές προσφυγές από την πλευρά των συνταξιούχων διεκδικώντας νέα ποσά. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι -με βάση τον τελευταίο νόμο- όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά για την κύρια σύνταξή τους δεν μπορούν να διεκδικήσουν μελλοντικά νέα ποσά, που αφορούν -για παράδειγμα- τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Έρχονται μεγάλες αλλαγές σε προσλήψεις, συντάξεις, πανελλήνιες

Πανελλήνιες 2021: Όλες οι αλλαγές στην εξεταστέα ύλη ΕΔΩ

Νίκη Κεραμέως για άνοιγμα σχολείων, Γ Λυκείου, πανελλήνιες 2021, τεστ κορονοϊού

Επίδομα Παιδιού 2021: Προθεσμία για ΝΕΕΣ αιτήσεις - Όλες οι πληρωμές ΕΔΩ

Τα αναδρομικά που δεν δόθηκαν και μπαίνουν τώρα στην κρίση του ΣτΕ αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, καθώς δυνητικά αφορούν 2,5 εκατ. συνταξιούχους, δηλαδή το σύνολο των παλαιών (προ νόμου Κατρούγκαλου) συνταξιούχων της χώρας. Αφορούν και στους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Πρόκειται για τα αναδρομικά 11 μηνών από τα κατηργημένα δώρα των κύριων και επικουρικών συντάξεων (800 ευρώ για όλους από τις κύριες, συν δύο επικουρικές συντάξεις), αλλά και για τις μειώσεις του 2012 στις επικουρικές, για ένα 11μηνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν έλαβαν αναδρομικά, καθώς δεν επεστράφησαν τα ποσά από τις μειώσεις των επικουρικών, ούτε και εκείνα που αντιστοιχούσαν στα δώρα.

Για παράδειγμα, συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ δεν θα πάρουν αναδρομικά. «Το αργότερο μέσα σε ένα τετράμηνο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση, καθώς πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη κριθεί», εκτιμά ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος χειρίζεται την επίμαχη αγωγή. «Προσδοκούμε με νομική βεβαιότητα να έχουμε καλή έκβαση της νομικής μας υπόθεσης. Το αποτέλεσμά της αφορά σχεδόν όλο τον συνταξιουχικό κόσμο», δηλώνει ο ίδιος.

 

   • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: