Ο προϋπολογισμός του 2022 αποτυπώνει την αναμενόμενη ανοδική πορεία της οικονομίας και αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, λεπτομερούς στρατηγικού σχεδιασμού και αδιάλειπτων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε τομείς που επί χρόνια τα γραφειοκρατικά, κυρίως, προβλήματα αποθάρρυναν κάθε επενδυτική προσπάθεια. Η γκάμα των προβλημάτων που επιλύει ο νέος καθώς και οι προοπτικές που δημιουργεί για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι ενδεικτικά.

«Μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί συνολικά 28 έργα ΣΔΙΤ και στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Για 13 από αυτά έχουν ολοκληρωθεί ή αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να συμβασιοποιηθούν εντός του 2022. Το συνολικό ενδεικτικό κόστος επένδυσης για τα 13 αυτά έργα πλησιάζει τα 2,6 δισ. ευρώ».

Αυτό γνωστοποιεί με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρει ποια είναι αυτά τα 13 έργα και υπογραμμίζει ότι «τα έργα ΣΔΙΤ αποτελούν βασικά αναπτυξιακά εργαλεία με πολλαπλασιαστικά οφέλη ως προς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο».

Αναλυτικά το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση στο ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Το σύγχρονο επενδυτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ – Συμβασιοποιούνται 13 έργα εντός του 2022»

Το αναπτυξιακό άλμα που κάνει η Ελλάδα είναι δεδομένο και έχει εισαγάγει τη χώρα μας σε τροχιά αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου. Ένα μοντέλο ισχυρό και βιώσιμο που εξασφαλίζει την προοπτική στην ελληνική οικονομία και το μέλλον στις επόμενες γενιές των νέων ανθρώπων που θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στην πατρίδα τους υπό δυναμικές συνθήκες και σύγχρονους όρους.

 

Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο παροχής έργων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες, το οποίο θα αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο ένα σημαντικό ποσοστό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι συμβάσεις, μακροχρόνιου τύπου στην πλειονότητά τους, μεταξύ ενός δημόσιου κι ενός ιδιωτικού φορέα. Σε αυτές, το Δημόσιο διατηρεί την κυριότητα του ακινήτου και την ισχυρή εποπτεία της υλοποίησης του έργου. Εξασφαλίζουν ένα απόλυτα διαφανές συμβατικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει διαδικασίες ανάθεσης απολύτως σύμφωνες με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες ενώ η υποστήριξη της δημοπράτησης και υλοποίησης των έργων εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί συνολικά 28 έργα ΣΔΙΤ και στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Για 13 από αυτά έχουν ολοκληρωθεί ή αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να συμβασιοποιηθούν εντός του 2022. Το συνολικό ενδεικτικό κόστος επένδυσης για τα 13 αυτά έργα πλησιάζει τα 2,6 δισ. ευρώ.

Ποια είναι αυτά τα 13 έργα. Δύο έργα αφορούν στην ανάπτυξη Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας και την κατασκευή Κέντρων Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Ένα έργο προβλέπει την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου. Δύο ακόμη έργα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων το ένα προβλέπει την ανέγερση κτιρίου Παροχής Υπηρεσιών Εξατομικευμένης Ιατρικής και το άλλο τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα. Δύο από τα έργα που θα συμβασιοποιηθούν αφορούν στην Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για την υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης και την κατασκευή και συντήρηση του τμήματος Χερσονήσου – Νεάπολης του Βόρειου Οδικού ‘Αξονα Κρήτης. Δύο έργα αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόκειται για τη Μαρίνα Ναυπλίου και την κατασκευή και συντήρηση του Οδικού ‘Αξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Τρία έργα αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Fly Over), την κατασκευή 17 σχολικών μονάδων και την υλοποίηση του φράγματος Χαβρία στην περιοχή της Χαλκιδικής. Τέλος, το έργο των φοιτητικών εστιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αφορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα υπόλοιπα 15, αφορούν στις περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά κύριο λόγο τα έργα προβλέπουν την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση φοιτητικών εστιών, σχολικών μονάδων, δικαστικών μεγάρων και συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων.

Τα έργα ΣΔΙΤ αποτελούν βασικά αναπτυξιακά εργαλεία με πολλαπλασιαστικά οφέλη ως προς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο, τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών δομών σε όλες τις βαθμίδες, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των θεσμών (όπως στην περίπτωση των δικαστικών μεγάρων), την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής και της ασφάλειας των πολιτών καθώς και τη μετάβαση προς μια κυκλική και πράσινη οικονομία. Η δυναμική και η επενδυτική ελκυστικότητα αυτών των αναπτυξιακών έργων είναι δεδομένες, σύγχρονες και άκρως αποτελεσματικές. Συνεχίζουμε με έργα που συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το 2022 θα είναι μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ