Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε λόγο για άλμα στον εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες 2-3 ημέρες

Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης την εικόνα από το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο τα κρούσματα να φτάσουν σε εβδομαδιαίο μέσο όρο και τα 5.000 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τα λύματα εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «περιμέναμε ότι θα έχουμε μια μεταφορά κρουσμάτων από τις μεγάλες πόλεις προς τους περιφερειακούς και τουριστικούς προορισμούς».

Για την κατάσταση που θα επικρατήσει από το φθινόπωρο με την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε ότι «αυτό θα κριθεί από το επίπεδο του εμβολιασμού». Ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, ότι «με δεδομένο το ποσοστό της φυσικής ανοσίας αν φτάσουμε το 60%-65% στους εμβολιασμούς αυτό θα είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Το σημαντικό είναι να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς γιατί είναι το κυρίαρχο μέτρο και παρενθετικά σημαντικό είναι να έχουμε και περισσότερα τεστ για να ελέγχουμε την πανδημία».

Αναφερόμενος στον κυλιόμενο εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων είπε ότι έχει ανέβει πλέον στα 2.850 «αλλά τις 2-3 ημέρες είχαμε άλμα από τα 2.600 σε αυτόν τον αριθμό που είναι σημαντικό όταν μιλάμε για μέσο όρο».

Κατά την εκτίμησή του, δε, ο αριθμός αυτό στο τέλος Αυγούστου μπορεί να φτάσει πραγματικά τα 4.000 «και εάν δεν επιταχυνθεί ο εμβολιασμός θα μιλάμε για έναν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο 5.000 κρουσμάτων στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου».