Ποιά προϊόντα ακρίβυναν έως 60% την περίοδο του κορονοϊού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔30/06/2020 - 18:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Η καραντίνα στην οικονομία δεν άφησε πίσω της μόνο ύφεση και ανεργία αλλά έφερε και μεγάλη ακρίβεια σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μεγάλες ανατιμήσεις που ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

 

«Γάλα, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, όλα αυτά έχουν αυξηθεί», λέει στην κάμερα του OPEN και τον Βασίλη Σπανό ένας από τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση σε βασικές κατηγορίες τροφίμων τον Μάιο ήταν σημαντική, ιδιαίτερα στο κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ακολουθούν τα εξής παραδείγματα:

Τα πορτοκάλια τον Μάιο πωλούνταν προς 0,90 ευρώ το κιλό, με την τιμή τους να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 60%
Τα κεράσια αυξήθηκαν κατά 20%, καθώς τον Μάιο πωλούνταν προς 3,80 ευρώ το κιλό
Το χοιρινό κρέας αυξήθηκε κατά 4,3%, αφού η τιμή του τον Μάιο ήταν 4,98 ευρώ

Η αύξηση των τιμών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αποτυπώθηκε τόσο στα τυποποιημένα όσο και στα νωπά προϊόντα.
Το συσκευασμένο ρύζι από τα 2,16 ευρώ έφτασε να πωλείται προς 2,40 ευρώ, δηλαδή είχε αύξηση 10%.
Το γιαούρτι, από 2,41%, έφτασε να πωλείται προς 2,59 ευρώ, δηλαδή η τιμή του αυξήθηκε κατά 6,9%.
Πατάτες και τομάτες είχαν αύξηση 4%

Το φρέσκο γάλα επώνυμης εταιρείας από 1,25 ευρώ έφτασε να πωλείται 1,30 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,8%.
Σημαντική ανάσα, πάντως, για τα νοικοκυριά αποτέλεσε η μείωση στις τιμές των καυσίμων, του πετρελαίου θέρμανσης και στις επικοινωνίες



  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: