Διπλασιάζονται τα πρόστιμα στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης που δεν τηρούν τα , ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί.

Τα νέα μέτρα βασίζονται ουσιαστικά στην αύξηση των εβδομαδιαίων για τους .

Ενώ προκύπτει, αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με την επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών και την τήρηση των μέτρων.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες, θα εισέρχονται μόνο με PCR ή rapid test σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα.

Πού θα κινούνται ελεύθερα και χωρίς την επίδειξη rapid ή μοριακού τεστ; Μόνο σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σε φαρμακεία και σε εκκλησίες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια, μέσω των νέων μέτρων, να αυξήσει τους εμβολιασμούς.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους:

-Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας

-Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους

-Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.

-Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.

-Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες