Μανωλόπουλος για εμβόλιο AstraZeneca: Ποιό το ποσοστό θρομβώσεων

Μανωλόπουλος για εμβόλιο AstraZeneca: Ποιό το ποσοστό θρομβώσεων

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, τόνισε πώς υπάρχει ένα πρόβλημα στο θέμα των εμβολίων της AstraZeneca και των είναι, όμως, σε μικρό ποσοστό.

Επέρριψε παράλληλα ευθύνες για τη διαχείριση των στη φαρμακευτική εταιρία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι προμηθεύτηκε λιγότερες δόσεις.

Ο κ. Μανωλόπουλος, παρότι τόνισε πως ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ωστόσο, τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε νεαρότερες ηλικίες και περίπου το 80% των περιπτώσεων αφορά γυναίκες. Εξήγησε παράλληλα, πως τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 2 ημέρες ακόμη και μετά από 2 εβδομάδες. Ενώ τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιακή χώρα, πρήξιμο στα πόδια και αν εμφανιστούν αυτά τότε πρέπει ο εμβολιασμένος να επισκεφθεί νοσοκομείο και να πει πως έχει λάβει το εμβόλιο. Υπογράμμισε πάντως, ότι είναι μικρός ο αριθμός των περιπτώσεων.

Επιπλέον, τόνισε πως όσοι έχουν νοσήσει έχουν περίπου για 3 μήνες (90 ημέρες) φυσική ανοσία. Μετά όμως τους τρεις μήνες μπορούν να λάβουν το εμβόλιο. Το επόμενο διάστημα θα έρθουν και περισσότερα εμβόλια, όπως είπε, ενώ εταιρείες όπως οι Pfizer επιταχύνουν την παραγωγή τους. Όσον αφορά τη διάρκεια της ανοσίας, εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος πως σε λίγους μήνες θα ξέρουμε ακριβώς πόσο διαρκεί, οι πρώτες ενδείξεις πάντως δείχνουν ότι έχει διάρκεια ενός χρόνου.

Εμβόλιο Astrazeneca: «Μονόδρομος τα όρια ηλικίας»

Lockdown: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για το εμβόλιο AstraZeneca και «Πάσχα στο χωριό»

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !