: Μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, από σήμερα, Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου και έως τις 8 Ιανουαρίου, τα που πωλούν αποκλειστικά και μόνο εποχικά είδη, θα λειτουργούν με συγκεκριμένο και μέτρα λειτουργίας. Επίσης, από σήμερα τα σούπερ μάρκετ θα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη για την περίοδο των γιορτών.

Lockdown – Ποιό είναι το ωράριο των καταστημάτων με

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτής, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είχε αναφερθεί στις λεπτομέρειες με τις οποίες θα λειτουργούν τα εποχικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα με εποχικά είδη και τα θα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, όχι όμως και , αλλά αποτελούν δευτερεύουσες κατηγορίες στις επιχειρήσεις τους.

 

Ο κ. Σταμπουλίδης είχε ανακοινώσει πως τα καταστήματα με εποχικά που ανοίγουν σήμερα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου και το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 7:00 έως τις 20:30, καθημερινά.

Για να μπορεί κάποιος να πάει στα καταστήματα με εποχικά είδη, θα μπορεί να το κάνει, στέλνοντας στο . Πατώντας τον 2, όπως σε κάθε άλλη εξαίρεση μετακίνησης για ψώνια, θα μπορεί να πάει κανείς στα συγκεκριμένα καταστήματα, προκειμένου να κάνει τις αγορές του. Οσον αφορά την άφιξη στα συγκεκριμένα καταστήματα, εκεί οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ορίζονται από τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα:

 

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Οι ΚΑΔ

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σταμπουλίδης είχε αναφέρει επίσης ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07
Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).
Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.
Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντων. Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.

Κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία

Με το άνοιγμα των καταστημάτων με εποχικά είδη δίνεται μία πρώτη ανάσα στο λιανεμπόριο, το οποίο σταδιακά ενόψει των γιορτών, θα δει κι άλλες επιχειρήσεις να ανοίγουν. Όπως τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για ημερομηνίες ανοίγματος άλλων κλάδων, ωστόσο, αυτά που αναμένεται να ακολουθήσουν είναι τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σημείωνε πως ενόψει των γιορτών, στη λίστα για να ανοίξουν είναι και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία μαζί με τα κομμωτήρια και τα ανθοπωλεία, αποτελούν «την δεύτερη γραμμή» για το άνοιγμα.