Ως προς τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε, εκ προοιμίου πως «όσο κρίσιμο είναι να αποκατασταθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι κατέστρεψε η φωτιά, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχθούν οι αιτίες για το πώς φτάσαμε ως εδώ».

«Τίποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την γρήγορη, άμεση και καθολική, 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους», υπογράμμισε ο γγ του ΚΚΕ, , στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια.

«Καθολική αποζημίωση, σημαίνει ότι ο κάθε πυρόπληκτος θα αποζημιωθεί, για όλα, άμεσα και χωρίς κανένα εμπόδιο, από το πρώτο ζώο, τη ρίζα, το σπίτι του, είτε είναι σημαδεμένο, ασφαλισμένο είτε όχι», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και πλήρης διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όλων των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν. Ειδικά δε για τους πυρόπληκτους που ζούσαν από το δάσος, όπως είναι οι ρετσινάδες της Β. Εύβοιας, ο γγ του ΚΚΕ είπε πως απαιτείται να εξασφαλιστεί γι΄αυτούς μόνιμη εργασία, με μισθό και δικαιώματα, για την αναδάσωση και συντήρηση του δάσους. Ζήτησε επίσης, μόνιμα και επαρκή μέτρα εισοδήματος σε αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, εργαζόμενους σε κάθε πληγείσα περιοχή. Παράλληλα πρέπει, όπως τόνισε, να προχωρήσουν άμεσα εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, μπροστά στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, ειδικά για την Εύβοια που είναι επιβαρυμένη από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και φαινόμενα, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, για να μη θρηνήσουμε ζωές. Δεν μας αρκούν οι γενικές υποσχέσεις από το βήμα της Βουλής», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «αυτό φωνάζει ο εργατικός κόσμος, στην Εύβοια και παντού αλλού, που κάθε χρόνο καίγεται και μετά πνίγεται» και «δεν τους αρκούν οι υποσχέσεις που είναι χωρίς αντίκρισμα αφού ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις και τα έργα υποδομής, από τις προηγούμενες καταστροφές».

Ως προς τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε, εκ προοιμίου πως «όσο κρίσιμο είναι να αποκατασταθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι κατέστρεψε η φωτιά, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχθούν οι αιτίες για το πώς φτάσαμε ως εδώ».

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε. Μπορείτε να επικαλείστε λάθη, παραλείψεις, να υπόσχεστε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν. Όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα άλλο καλοκαίρι, με μεγάλες πολυήμερες φωτιές. Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για καταστροφή λαϊκών περιουσιών», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι αυτή η τεράστια καταστροφή οφείλεται στην απουσία ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, οφείλεται στην απουσία σύγχρονου επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, και εξειδικευμένο για κάθε δασικό σύμπλεγμα.

Ένα τέτοιο σχέδιο, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, δεν έχει ούτε η σημερινή κυβέρνηση αλλά ούτε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι «πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων, δεν παίρνουν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του ελληνικού λαού, δεν παίρνει μέτρα πρόληψης, επειδή αυτά τα μέτρα το αστικό κράτος τα θεωρεί κόστος».

Κατήγγειλε δε, ότι η κυβέρνηση επικαλείται την κλιματική κρίση για να αποκρύψει τις παραλείψεις, τα κενά, τις τεράστιες ελλείψεις. «Για πείτε μας εσείς κύριε Μητσοτάκη, και όλοι εσείς που έχετε κάνει καραμέλα την κλιματική κρίση, η κλιματική κρίση φταίει, που φέτος στην Αττική δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ για δασικούς δρόμους; Η κλιματική κρίση φταίει που ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45 με 50 χρονών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή;», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι τέτοιες μεγάλες καταστροφές είχαμε και πριν από 30 χρόνια, γι΄αυτό «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναμφίβολα την πρώτη ευθύνη σήμερα», αλλά ευθύνη έχουν και όσοι έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν, γιατί ακολούθησαν την πολιτική της στήριξης των καπιταλιστικών κερδών, σε βάρος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων. «Όλοι σας έχετε λερωμένη τη φωλιά σας. Διαχρονικά εγκληματήσατε κατά του λαού, κατά των δασών και του περιβάλλοντος. Ποια κυβέρνηση έδωσε πάνω από 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού για τα δάση και την προστασία τους; Ποια κυβέρνηση ενίσχυσε τα δασαρχεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες της δασοπροστασίας;», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής προστασίας, πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ, «δηλαδή μόλις το 10% των αναγκών τους».

Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρατήρησε ότι ως κυβέρνηση έδωσε ακόμα πιο λίγα. «Για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές, λέτε πως δεν έχετε χρήματα, αλλά για να χρηματοδοτείτε την ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν, τόσα χρόνια, βρίσκετε 300 εκατομμύρια το χρόνο», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και απευθύνθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής. «Ποια κυβέρνηση προχώρησε στον εγκληματικό διαχωρισμό της πρόληψης από τη δασοπυρόσβεση;», είπε κ. Κουτσούμπας και απευθύνθηκε στη Φώφη Γεννηματά. «Εσείς δεν ξέρετε τίποτα κυρία Γεννηματά; Εσείς και το κόμμα σας που τόσα χρόνια κυβέρνησε, δεν έχει καμία ευθύνη; Και εμείς αυτή η αντιεπιστημονική διάσπαση, θεσμοθετήθηκε επί των ημερών σας», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι όλοι τους βάδισαν τον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, αφού και η ΝΔ αναγνώρισε τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στα δασικά υποσυστήματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ με σειρά νόμων αποχαρακτήριζε δασικές εκτάσεις.

«Όλοι σας βαδίσατε στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, παραβλέποντας ότι ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει:

-Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών και δικτύων.

-Σημαίνει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

-Σημαίνει εξασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησης. Με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων», είπε ο γγ του ΚΚΕ.