Κορωνοϊός στις αγορές: Κάποιοι μιλούν ήδη για παγκόσμιο κραχ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔09/03/2020 - 19:05 | Author: Newsroom Ipaidia

Οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό έχουν επηρεάσει το τελευταίο διάστημα και τις αγορές με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός για την παγκόσμια οικονομία. Σήμερα πάντως τα χρηματιστήρια δεν αναμένεται να πέσουν λόγω κορονοϊού αλλά λόγω της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει τον Απρίλιο σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού.

Ο πόλεμος Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας ξέσπασε μετά την άρνηση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να υπάρξει μια σταθεροποίηση στις αγορές οι οποίες έχουν πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον κορονοϊό. Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατά 30% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1991 και τον Πόλεμο του Κόλπου.

Η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια
Κάποιοι μιλούν ήδη για παγκόσμιο κραχ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 6,1% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 8,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 7,3%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.
Με πτώση 12% άνοιξε το χρηματιστήριο της Νορβηγίας.

Με μεγάλη πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1.050,99 μονάδων (–5,07%), στις 19.698,76 μονάδες, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από την 4η Ιανουαρίου 2019.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 82,49 μονάδων (–5,61%), στις 1.388,97 μονάδες.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: