: Δημοσιεύθηκε το νέο ΦΕΚ με τις ρυθμίσεις για τα που θα ισχύσουν στις αλλά και το πώς θα γιορτάσουμε φέτος και και θα κάνουμε ρεβεγιόν εν μέσω πανδημίας.

: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τα Χριστούγεννα

Σχετικά με τα ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 31/12/2020 και 1.1.2021, επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 άτομα που προέρχονται από έως 2 οικογένειες.

Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών, κάτι που αξίωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στους ναούς προβλέπεται να είναι ένας πιστός ανά 15 τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς, και μέγιστο αριθμό 50 πιστών για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού υδάτων σε υπαίθριους  χώρους και μόνο μέσα στις εκκλησίες.

Κλειστά παραμένουν τα κέντρα διασκέδασης. Σχετικά με τα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων, το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 07:00 – 21:00.

Για το λιανεμπόριο, υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα μπορούν να εφαρμόσουν τη μέθοδο εφαρμόζοντας προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από 07:00 έως τις 21:00. Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν (με click away) και τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 έως τις 21:00.

Επίσης, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, θα μπορούν να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα μανικιούρ – πεντικιούρ, μέχρι να ανανεωθεί η ισχύουσα διάταξη ή να αναθεωρηθεί.

Πώς θα λειτουργήσει το

Στο σύστημα click away έχει ενταχθεί σχεδόν στο σύνολό του το λιανεμπόριο, καθώς εκτός από τα μικρά συνοικιακά καταστήματα, με αυτόν τον «ασφαλή» λόγω της επιδημίας του κορονοϊού τρόπο, θα λειτουργούν και τα εμπορικά κέντρα, πάντα όμως υπό προϋποθέσεις, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το ΦΕΚ:

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο

Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 μμ αντί 20:30. Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Τα καταστήματα τροφίμων έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Με βάση το ΦΕΚ, επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 μμ αντί 20:30. Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00. Τα καταστήματα τροφίμων έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Αναφορικά με τα καταστήματα που δεν διαθέτουν e-shop γι’ αυτά οι συναλλαγές θα γίνονται με την πλατφόρμα e-katanalotis μέσω της οποίας θα αποστέλλεται δωρεάν και το SMS της αγοράς στους καταναλωτές χωρίς επιβάρυνση της επιχείρησης.

Μόλις ο καταναλωτής λάβει το μήνυμα στο κινητό του τότε θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του, στέλνοντας το «2» στο 13033 και έχοντας και το μήνυμα που έχει σταλθεί από την πλατφόρμα e-katanalotis, θα μπορεί να μετακινηθεί προς το κατάστημα. Στο κατάστημα θα μπορεί να μεταβεί μόνο ένα άτομο, αυστηρά, για να παραλάβει την παραγγελία του, ενώ θα πρέπει να έχει μαζί του το αποδεικτικό της αγοράς στο οποίο θα φαίνεται η επωνυμία, η διεύθυνση αλλά και το ΑΦΜ της επιχείρησης και η ακριβής ώρα παραλαβής.