: Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, σχετικά με την πτωτική πορεία των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «αυτές τις ημέρες τα αντιστοιχούν σε έναν μικρότερο αριθμό τεστ, την αυριανή και την μεθαυριανή ημέρα θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Θετικό στοιχείο αποτελεί βεβαίως και ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ανέφερε στο Newsbomb ότι «Οι προχωρούν και παράλληλα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, θα λέγαμε λοιπόν ότι έχουμε ένα 25-30% του πληθυσμού που αποκτά ή έχει αποκτήσει ανοσία. Είναι θετικό ότι οι ρυθμοί των εμβολιασμών επιταχύνονται. Στόχος είναι επιτύχουμε ένα 75-80% πλήρως εμβολιασμένων, το οποίο ενδεχομένως θα υπάρξει στα τέλη του καλοκαιριού εάν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς, ωστόσο εάν επιταχύνουμε μπορεί να γίνει αυτό και στα μέσα του καλοκαιριού».

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε τις ημέρες του Πάσχα, ο κ. Εξαδάκτυλος, επεσήμανε πως «Στοιχεία δεν μπορούμε να έχουμε καθώς το αποτύπωμα θα φανεί μετά από 14 ημέρες. Προσωπικά αυτό που είδα και στην εστίαση και το βράδυ της Ανάστασης, ήταν αυτό που θέλαμε να δούμε και δεν μου προκάλεσε ανησυχία ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα».

Όσον αφορά στο μοντέλο του σταδιακού ανοίγματος της κοινωνίας, μετά από το άνοιγμα της εστίασης που έκανε πρεμιέρα την Δευτέρα του Πάσχα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, είπε ότι «Αρχικά σχετικά με τα σχολεία που αναμένεται να ανοίξουν, η εμπειρία από το άνοιγμα των Λυκείων συνδυαστικά με τα ήταν θετική. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για το λιανεμπόριο, το οποίο δεν επηρέασε την καμπύλη των κρουσμάτων. Για την εστίαση είναι πολύ πρόωρο να βγάλει κανείς συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένουμε. Αυτό που πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας για την καταπολέμηση της πανδημίας, είναι να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε θετικοί στον ιό».