Οι επικεφαλής και τα στελέχη των θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα, με σκοπό να ξεκινήσουν αύριο τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Άννικα Μπράιντχαρτ.

Όπως ανέφερε η ίδια εκπρόσωπος, «δεδομένης της προόδου που έχει ήδη επιτευχθεί, η Κομισιόν εκτιμά πως όλες οι πλευρές θα συμβάλουν θετικά στην γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού».

Η Άννικα Μπράιντχαρτ διευκρίνισε, όπως αναφέρει η Real, ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Τσίπρα, για τις παροχές που σχετίζονται με τη 13η σύνταξη «βρίσκονται υπό εξέταση», ενώ επανέλαβε για μια ακόμα φορά, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 και 2020 δεν περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης: “η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα που εκτείνονται μόνο μέχρι το τέλος του προγράμματος (2018)”, κατέληξε.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι Θεσμοί έρχονται και πάλι σήμερα στην Ελλάδα και οι πρώτες συναντήσεις με στελέχη της ελληνικής πλευράς είναι προγραμματισμένες για αύριο.

Βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων είναι η συγκρότηση ενός μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών και επιβολής φόρων, όπως προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, ώστε να επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% από το 2018 και μετά.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών πρέπει να αναχωρήσουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα (21-22 Δεκεμβρίου). Αν δεν βρεθεί λύση τότε είναι ανοικτό το σενάριο οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν μετά τις γιορτές πλέον.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ