ΝΕΟ για το καλοκαίρι εξετάζει τελικά η κυβέρνηση. Όλα όσα έχουν πέσει στο τραπέζι .

Ωστόσο, για  να δοθεί το συγκεκριμένο απαιτείται δημοσιονομικός χώρος περίπου τουλάχιστον 250-300 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο πληθωρισμός του Μαΐου ανακοινώνεται την Πέμπτη 9 Ιουνίου και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 12% σε ό,τι αφορά τον δείκτη τιμών διατροφής. Ενόψει των δυσοίωνων εκτιμήσεων και της ακρίβειας που συνεχίζει με «σπασμένα φρένα», η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τη στήριξη των νοικοκυριών -ειδικά των πιο ευάλωτων, αφού τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν, τουλάχιστον για τώρα, γενναίες παρεμβάσεις.

Και παρότι ακόμα, ούτε έχει επιβεβαιωθεί ότι θα δοθεί νέα , ούτε έχει αποσαφηνιστεί αν οι δικαιούχοι θα είναι οι ίδιες κατηγορίες με το Πάσχα 2022, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, άφησε να εννοηθεί ότι θα δοθεί, υπογράμμισε όμως ότι οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση θα γίνει από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Πάντως, αν τελικά αποφασιστεί, θα δοθεί μέσα στον Ιούλιο, αφού οι τιμές καταναλωτή σε πληθώρα προϊόντων θα κινηθούν μέσα στο καλοκαίρι θα θυμίσουν «καύσωνα».

Πιο αναλυτικά, μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα δοθεί νέα επιταγή ή αν θα γίνει μείωση σε κάποια αγαθά, για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια οι καταναλωτές, απάντησε αρχικά: «Το πώς θα μοιραστεί το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο θα το κρίνει το οικονομικό επιτελείο όταν θα έχουμε το τελικό νούμερο».

Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα, διαβεβαίωσε, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν η κυβέρνηση θα επιλέξει στοχευμένη στήριξη -δηλαδή σε συγκεκριμένες κατηγορίες πιο ευάλωτων πολιτών- ή γενικό – δηλαδή μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα- ο ίδιος ξεκαθάρισε:

«Εφόσον οι πόροι μας είναι περιορισμένοι πρέπει να κατευθύνονται περισσότερο σε εκείνους που έχουν αδυναμία παρά προς εκείνους που τα καταφέρνουν».

Ποιοί είχαν πάρει έκτακτο επίδομα το Πάσχα

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
625.000 οικογένειες με παιδιά
241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος
166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες