Πώς μπορούν να δουν οι , οι οποίες σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνουν τον Μάιο.

Η ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» ενημερώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2023 και οι ψηφοφόροι μπορούν πλέον να ενημερωθούν για το δήμο και το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν στις Εκλογές του 2023.

Τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσει κανείς στο «Μάθε πού ψηφίζεις» είναι τα εξής:

Επώνυμο

Όνομα

Όνομα Πατέρα

Έτος Γέννησης

Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)

Αν βέβαια γνωρίζετε ήδη τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό σας, τότε μπορείτε να συμπληρώσετε μόνο αυτόν και με το επώνυμο να μάθετε το δήμο και το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσετε.

Μπορείτε να δείτε πού ψηφίζετε πατώντας .

Τι γίνεται με τους ετεροδημότες

Με λίγα μόνο κλικ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις επερχόμενες εκλογές όσοι το επιθυμούν, καθώς η διαδικασία πλέον έχει απλοποιηθεί και γίνεται διαδικτυακά.

Καταχάς, ως ετεροδημότης ορίζεται εκείνος που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος. Δηλαδή όταν κάποιος δηλώνει ότι θέλει να ψηφίσει ως ετεροδημότης, δεν ψηφίζει τους υποψήφιους στον δήμο ή την περιφέρεια όπου διαμένει αλλά τους υποψήφιους της περιοχής στην οποία είναι δημότης.

Για παράδειγμα δημότης του νομού Βοιωτίας που διαμένει στον νομό Αττικής και επιθυμεί να ψηφίσει στον νομό Αττικής τους υποψηφίους του νομού Βοιωτίας θα ψηφίσει ως ετεροδημότης.

Εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών για να πραγματοποιηθεί εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους προκειμένου κάποιος να ψηφίσει ως ετεροδημότης, το μόνο που έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να υποβάλλει την σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

Εάν κάποιος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την αίτηση ηλεκτρονικά μπορεί να απευθυνθεί είτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ είτε στον δήμο που διαμένει.

Αιτήσεις ετεροδημοτών που έχουν υποβληθεί πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής θεωρούνται ενεργείς και έως την πιθανή τροποποίησή τους εκφράζουν την πρόθεση του εκλογέα να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του.

Εκλογείς που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, χάνουν την ιδιότητα του ετεροδημότη εφόσον μεταδημοτεύσουν.
Εκλογείς που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων δεν ψηφίζουν σαν ετεροδημότες.

Που ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι ετεροδημότες ψηφίζουν:

Στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν)

Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Στις Εθνικές η ταυτόχρονες εκλογές συστήνονται ειδικά εκλογικά τμήματα τα οποία διακρίνονται σε:

μεικτά, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες,
αμιγή όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από μια εκλογική περιφέρεια.

Παράλληλα το υπουργείο αναφέρει ορισμένους περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος:

Ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι στον δήμο της βασικής του εγγραφής.
Ειδικά στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται 40 τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους.

Διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, προκειμένου να ψηφίζει πάλι στο δήμο της βασικής του εγγραφής. Η ακύρωση της εγγραφής γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διαγραφής εκλογέα. Με την οριστικοποίηση της αίτησης, ο εκλογέας διαγράφεται οριστικά από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών και ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στο δήμο της βασικής του εγγραφής.

Στην επόμενη Αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων ενημερώνονται οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και οι ειδικές σημάνσεις στον βασικό εκλογικό κατάλογο, όπου αυτό απαιτείται.

Εκλογείς που υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση, ψηφίζουν στις εκλογές αυτές σαν ετεροδημότες.

Μεταβολή στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας

Ο πολίτης μπορεί όποτε το επιθυμεί να μεταβάλλει τα στοιχεία της διεύθυνσης διαμονής του (περιφερειακή ενότητα, δήμο, δημοτική ενότητα, περιοχή-πόλη, οδό, αριθμό και ταχυδρομικό κώδικα).

Την μεταβολή αυτή μπορεί να πραγματοποιήσει υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή ετεροδημοτών:

Παράλληλα με την ίδια διαδικασία, μέσω της ίδιας διεύθυνσης, μπορεί να μεταβάλλει και τα στοιχεία επικοινωνίας του (αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ