Όλες οι τελευταίες πληροφορίες αναφορικά με τις πιθανές ημερομηνίες των

Ειδικότερα, την άνοιξη του 2023, με την ολοκλήρωση ουσιαστικά της τετραετίας θα γίνουν οι , ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ετήσια συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που έγινε στην Κρήτη.

Αν και γενικά ήταν δεδομένο το χρονικό σημείο που θα γίνουν οι εκλογές εντούτοις υπήρχε μια μικρή σχετικότητα γύρω από την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους καθώς το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσαν για εκλογές «την άνοιξη του 2023 ή στις αρχές του καλοκαιριού». Μάλιστα αυτή ήταν η διατύπωση του κ. Μητσοτάκη στην προ ημερών συνέντευξή του στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Πάντως χτες ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής ότι η ώρα των εκλογών είναι η άνοιξη του 2023. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο ΕΛΚ ανέφερε:

«Εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις με διαφορά μεταξύ οκτώ και δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Και πιστεύω ότι όταν θα έρθει η ώρα, την άνοιξη του 2023, να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι είναι λογικό να ισχυριστούμε ότι τηρήσαμε τις εκλογικές μας υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα μάς δώσει μια δεύτερη εντολή για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε».

Με αυτές τις δηλώσεις προθέσεων και με δεδομένο ότι είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να στηθούν από τις 22 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου λόγω των εξετάσεων στα σχολεία πλέον οι πιθανότερες ημερομηνίες αναζητούνται το αργότερο μέχρι 15 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα μένει να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ουσιαστικά παραπέμπει σε δεύτερες εκλογές καθώς λόγω απλής αναλογικής φαντάζει δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, θα επιλέξει εκλογές τον Μάριιο ή Απρίλιο ώστε οι δεύτερες κάλπες να στηθούν πριν από τις κατακτήριες εξετάσεις.

5,12 και 19 Μαρτίου θα μπορούν να στηθούν κάλπες ενώ η 26 Μαρτίου μάλλον θα αποκλειστεί καθώς είναι μία ημέρα μετά την Εθνική Εορτή, αλλά και σε ενδεχόμενο νέα κάλπη, αυτή θα έπεφτε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα που το 2023 είναι από τις 9 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) μέχρι 16 Απριλίου που είναι το Πάσχα.

Η Κυριακή 2 Απριλίου είναι επίσης μια καλή ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών αφού οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν προτού ξεκινήσουν οι εξετάσεις στα σχολεία. Αν και σε αυτή την περίπτωση μέσα στην εκλογική αναταραχή βρίσκεται και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ