: Κάθε μήνα θα καταβάλλεται η νέα προσωρινή σύνταξη, μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης. Δείτε στο ipaidia.gr ποιά θα είναι τα ποσά και ποιά τα που θα λάβουν οι συνταξιούχοι

: Ποιά τα ποσά της νέας προσωρινής σύνταξης

Μία προσωρινή λύση, έως ότου εκκαθαριστούν οι 155.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, βάζει μπροστά το . Όσοι έχουν υποβάλει αίτημα και αναμένουν, θα λάβουν άμεσα προσωρινή σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη.

Όπως αναφέρει το newsbomb, η Εθνική Σύνταξη, που είναι η βάση της κάθε σύνταξης και κυμαίνεται από 345 έως 384 ευρώ, ξεκινά εντός 2μήνου να καταβάλλεται σε όσους κάνουν αίτηση για προσωρινή. Αφορά περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους.

Η νέα προσωρινή θα καταβάλλεται πλέον κάθε μήνα και μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης, ενώ οι δικαιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους.

Το σχέδιο για την άμεση ανακούφιση των εν αναμονή συνταξιούχων που περιμένουν ακόμα και 3 χρόνια, χρόνια χωρίς να λαμβάνουν κανένα ποσό, εξαγγέλθηκε χθες από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

«Όσοι έχουν υποβάλει αίτημα για σύνταξη και είναι πάνω από 62 ετών θα τους δοθεί προσωρινή σύνταξη η οποία θα είναι αντίστοιχη της εθνικής σύνταξης με βάση τα χρονιά που έχουν δουλέψει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Η ρύθμιση θα αφορά όλους όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, καλύπτουν δηλαδή όριο ηλικίας και απαραίτητο χρόνο ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται πως τα γενικά όρια ηλικίας είναι στα 62 με 40ετία ασφάλισης και στα 67 με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Έτσι, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και είναι άνω των 62 ετών θα τους δοθεί προσωρινή σύνταξη η οποία θα είναι αντίστοιχη του ποσού της εθνικής σύνταξης που θα δικαιούνταν ανάλογα με τα χρόνια που έχουν εργαστεί. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι στα 20 χρόνια ασφάλισης η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ.

Το ποσό της νέας προσωρινής σύνταξης

  • Για 15 έτη ασφάλισης, το είναι 345,60 ευρώ
  • Για 16 έτη ασφάλισης, 353,28 ευρώ
  • Για 17 έτη ασφάλισης, 360,96 ευρώ
  • Για 18 έτη ασφάλισης, 368,64 ευρώ
  • Για 19 έτη ασφάλισης, 376,32 ευρώ και
  • Από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384,00 ευρώ

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο υπουργός Εργασίας, οι δικαιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους για κύρια σύνταξη.

«Εάν ο e- οφείλει αναδρομικά π.χ. 10 μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο δικαιούχος θα λάβει και αναδρομικά 3.840 ευρώ» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά και από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 2020 αυξήθηκε κατά 31% ο αριθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν σε σχέση με το 2019.

Γι’αυτο ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως «προχωράει τμηματικά η απονομή των συντάξεων, μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με ψηφιακό τρόπο, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ».

Τέλος ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην ομάδα έργου με επικεφαλής έναν project manager, που θα έχει σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία, θα προτείνουν και θα επεξεργαστούν όλα τα αναγκαία μέτρα – νομοθετικού, διοικητικού χαρακτήρα ή ακόμα και σε λειτουργικό επίπεδο και όσες παρεμβάσεις χρειαστούν.