Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο . Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έχει διαβεβαιώσει ότι οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το θέμα.

Η και στόχος είναι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός είτε το Σαββατοκύριακο 4-5 Μαρτίου είτε το αργότερο το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου.

Έτσι ο μεγάλος αυτός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μετά από μόλις τέσσερις μήνες προετοιμασίας. Ενώ για παράδειγμα για τον πρόσφατο διαγωνισμό για μόλις 822 θέσεις στην ΑΑΔΕ απαιτήθηκαν οκτώ μήνες προετοιμασίας.

Για τον και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ.Βορίδη ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ,, θα αφορά 5.124 μόνιμες θέσεις στο δημόσιο. Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι θέσεις να αυξηθούν κατά 1.000!

Επισημαίνεται ότι οι θέσεις αυτές θα καθορισθούν σε δεύτερο στάδιο μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της γραπτής εξέτασης με την έκδοση νέας προκήρυξης. Και αυτό, σύμφωνα με το news247, καθώς σε μία… παγκόσμια πρωτοτυπία, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός χωρίς να υπάρχει σαφής ορισμός των θέσεων που θα καλυφθούν και χωρίς κανείς να έχει εξηγήσει στους υποψηφίους πως όταν οριστούν οι θέσεις, ενδεχομένως ανάλογα με τα ειδικότερα προσόντα που απαιτούνται να αλλάζει και η σειρά κατάταξής τους στους πίνακες.

Σημειωτέον ότι σε συνέντευξη της η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημόσιου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, είχε αναφέρει πως στόχος είναι οι επιτυχόντας να αναλάβουν εργασία έως το τέλος του 2023.

Οι ίδιοι οι υποψήφιοι εκφράζουν πάντως ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αγωνία τους για το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό και θεωρούν ότι θα ήταν προτιμότερο ο διαγωνισμός να οριζόταν για το Σεπτέμβριο, λόγω και της τεράστιας ύλης.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, υποστήριξε πάντως πρόσφατα ότι ειναι εφικτή η διεξαγωγή του διαγωνισμού πριν τις εκλογές. Σημειωτέον πάντως ότι εάν ο διαγωνισμός πραγματοποιηθεί το Μάρτιο και οι εκλογές τον Μάιο, θα βγουν οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων ενδεχομένως και πριν τις εκλογές, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει ο έλεγχος των τυχόν ενστάσεων και μετά από τον έλεγχο αυτόν η έκδοση των οριστικών πινάκων επιτυχόντων, κάτι που είναι αδύνατο να γίνει πριν την διεξαγωγή των εκλογών. Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι θέσεις που θα καλύψουν οι επιτυχόντες θα ανακοινωθούν σε δεύτερο στάδιο.

Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι μετά την προκήρυξη των εκλογών και μέχρι την ορκωμοσία νέας κυβέρνησης δεν μπορεί να λάβει χώρα καμία διαδικασία του διαγωνισμού: Ούτε η διεξαγωγή της γραπτής δοκιμασίας, ούτε η έκδοση πινάκων, ούτε η έκδοση νέας προκήρυξης που θα περιλαμβάνει τις θέσεις.

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται να ποντάρει στο φόβο των υποψηφίων και εν συνεχεία των επιτυχόντων ότι μία κυβερνητική αλλαγή μπορεί να σημαίνει ακύρωση του διαγωνισμού. Κάτι βεβαίως που δεν επιτρέπεται από το νόμο.

Σημειωτέον ότι εάν οι εκλογές προκηρυχθούν πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού, αυτός θα πρέπει να αναβληθεί. Επομένως εάν οι εκλογές προκηρυχθούν για τις 9 Απριλίου και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έχει οριστεί για το Σαββατοκύριακο 4-5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί οριακά. Εάν οι εκλογές βέβαια πάνε για Μάιο, υπάρχει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο. Πάντως η κυβέρνηση δε θα διακινδυνεύσει να αναβληθεί ο διαγωνισμός με δική της ευθύνη, καθώς πρόκειται για 107.957 ψηφοφόρους και τις οικογένειες τους.

Σε κάθε όμως περίπτωση η διεξαγωγή ενός πολυαναμενόμενου και πολυδιαφημισμένου γραπτού διαγωνισμού, του πρώτου μετά από αρκετά χρόνια, σε εκλογική χρονιά και μάλιστα ακριβώς πριν τις εκλογές δίνει την εικόνα προεκλογικής ομηρίας των υποψηφίων.