: Καταργείται από το σήμερα η υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους που δεν υπάρχει συνωστισμός.

Πότε καταργείται η

Μπορεί στους εξωτερικούς χώρους να απαγορεύτηκε ωστόσο η μάσκα παραμένει στους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις. «Δηλαδή επιτρέπεται να βγάλουμε τη μάσκα μόνο όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Θεωρούμε τη μάσκα ως τη σημαντικότερη προστασία έναντι του », ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σειρά μέτρων τα οποία θα τεθούν σε ισχύ σύντομα και φέρνουν την πλήρη κανονικότητα ένα βήμα πιο κοντά.

Ένα από αυτό, ίσως και το πιο σημαντικό είναι ότι καταργείται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από την 28η Ιουλίου ενώ καταργείται και η διενέργεια για τους πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους και σε όσους πάνε σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, από τις 28 Ιουνίου:

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Αίρεται η υποχρέωση για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους

Στην εστίαση, τα έξι άτομα ανά τραπέζι αυξάνονται σε 10

Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα

Στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται έως 120 άτομα ανά 1.000 τμ

Οι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους των ομάδων υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία), αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Την ίδια ώρα για τον δημόσιο τομέα ανακοινώθηκε ότι μπορούν να επανέλθουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις εργασίες τους εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου ή υψηλού κινδύνου. Οι υψηλού κινδύνου (κατηγορία α’) θα βρίσκονται σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό. Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται κατά περίπτωση.

Επίσης επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στο δημόσιο, με κατά προτίμηση –αλλά όχι αποκλειστικά κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, με βάση τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο δηλαδή ένα άτομο ανά 16 τμ και με χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικό χώρο αν έχουν σχηματιστεί ουρές.