Σε ποιούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κάνει το Υπουργείο Οικονομικών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πληρωμές στο

Όπως έγινε γνωστό, οι φορολογούμενοι που σκοπεύουν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν το αυτοκίνητό τους μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023, δηλαδή που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα πρέπει πρώτα να καταβάλουν τα τέλη και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη μεταβίβαση του οχήματός τους. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς δεν ισχύει η δίμηνη παράταση της προθεσμίας.

Αντίθετα οι φορολογούμενοι που σκοπεύουν να καταθέσουν «ψηφιακά» τις πινακίδες κυκλοφορίας έχουν χρονικό περιθώριο να το πράξουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 που λήγει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μάλιστα, στους ιδιοκτήτες αυτούς το υπουργείο Οικονομικών κάνει «δώρο» τα τέλη κυκλοφορίας δυο μηνών, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2023 αφού θα μπορούν να τα κυκλοφορούν χωρίς να κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο.

Οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες. Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οχήματος θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023. Επίσης είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023.
Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων

Για τη ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

– Εισέρχεστε στην εφαρμογή myCAR, , της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς Taxisnet.

– Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.

– Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

– Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

– Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Όταν πρόκειται το όχημα να τεθεί σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ