Ανατροπή από ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 0,4% στο πρώτο τρίμηνο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔02/06/2017 - 15:47 | Author: Newsroom Ipaidia

Kόντρα στις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ύφεση 0,5%, η ανακοίνωσε σήμερα ότι το ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά στο πρώτο τρίμηνο του έτους τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια μέτρηση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αν και στις 15 Μαΐου είχε ανακοινώνει – στην πρώτη εκτίμηση – ότι το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1%.

Σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% έναντι της μείωσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου.

Η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της αποδίδει την αλλαγή αυτή στην «ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση». «Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο».  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: