Ακριβότερο κατά 22,85% το πετρέλαιο θέρμανσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔18/10/2018 - 08:18 | Author: Newsroom Ipaidia

Απαγορευτικό είναι για τα ελληνικά νοικοκυριά το πετρέλαιο , το οποίο διατίθεται κατά 22,85% ακριβότερα συγκριτικά με πέρυσι. Η μέση τιμή του διαμορφώνεται στα 1,13 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα και παράλληλα …χτυπάει κόκκινο στη νησιωτική Ελλάδα, αγγίζοντας ακόμη και τα 1,25 ευρώ το λίτρο.

Πιο συγκεκριμένα, από τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων προκύπτει ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, πανελλαδικώς, διαμορφώθηκε σε 1,145 ευρώ το λίτρο στις 15.10.2018 (πρώτη ημέρα διάθεσης στην αγορά για εφέτος) όταν αντίστοιχα πέρυσι (13.10.2017) ήταν στα 0,932 ευρώ το λίτρο.

Η υψηλότερη μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης στη φετινή «πρεμιέρα» καταγράφηκε στην Κέρκυρα (1,25 ευρώ το λίτρο). «Φωτιά» πήραν, επίσης, οι τιμές στα Δωδεκάνησα (1,246 ευρώ το λίτρο), αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία (1,233 ευρώ το λίτρο), ενώ στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη «έκλεισε» στα 1,134 και 1,131 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Όπως είχε επισημανθεί και σε παλαιότερο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι τσουχτερές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης προκύπτουν από τις τρέχουσες εξελίξεις και, κυρίως, από το γεγονός πως η τιμή του αργού το τελευταίο χρονικό διάστημα υπερβαίνει τα 80 δολάρια το βαρέλι.

«Αν διατηρηθούν οι διεθνείς τιμές του αργού στα ίδια επίπεδα και βεβαίως αν έχουμε και την ίδια ισοτιμία, δηλαδή ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς πως θα αυξηθεί η του θέρμανσης», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργο Ασμάτογλου.

Οι παραγγελίες

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες, αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις των νοικοκυριών (εφορία, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) έχουν οδηγήσει σε κάθετη πτώση των παραγγελιών.

Ενδεικτικό είναι πως «ο κόσμος τις προηγούμενες χρονιές ζητούσε περίπου 1.000 λίτρα τις πρώτες ημέρες διάθεσης, ενώ φέτος οι περισσότερες παραγγελίες είναι της τάξης των 300 έως 400 ευρώ», κατά τα λεγόμενα του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Πρατηρίων Καυσίμων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Χριστόφορος», Θέμη Κιουρτζή. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πέρυσι, με 300 ευρώ, ο καταναλωτής έπαιρνε 315 λίτρα και φέτος με τα ίδια χρήματα αγοράζει 255 λίτρα», για να εξηγήσει πως «δεν υπάρχει αύξηση των εισοδημάτων για να μπορεί κάποιος να καλύψει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου που είναι 200 ευρώ στα 1.000 λίτρα, σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Από εκεί και πέρα, με ανακοίνωσή της η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι «το πετρέλαιο θέρμανσης δέχτηκε αναίτια επίθεση λαϊκισμού και λάσπης με κόστος για τον καταναλωτή και τους εμπόρους, εύκολα όμως κάποιος μπορεί να καταλάβει την αδικία σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με αυτών του φυσικού αερίου, αφού οι πρώτοι έναντι των δεύτερων φορολογούνται για το αγαθό της θέρμανσης κατά πολύ περισσότερο, το ίδιο ισχύει δε ακόμη και για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης (οι οποίοι συνεχώς μειώνονται)».

Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα δοθεί στους κατοίκους ορεινών περιοχών

Τη φωτιά που έχει ανάψει στις τσέπες των καταναλωτών η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,14 ευρώ το λίτρο στην Αττική και έως 1,25 ευρώ τα λίτρο στη νησιωτική Ελλάδα επιχειρεί να σβήσει η κυβέρνηση. Η έκρηξη της τιμής κατά 22% σε σχέση με πέρυσι οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ράλι των τιμών του αργού πετρελαίου αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% της λιανικής στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι φόροι.

Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χθες, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης από το υπερπλεόνασμα ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αύξηση το ποσού του επιδόματος θέρμανσης το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 12,5 ευρώ το λίτρο τουλάχιστον στα 25 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους της πρώτης ζώνη δηλαδή για τους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αύξηση να αφορά και άλλους νομούς.

Η διαφορά ανάμεσα στη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι τον Οκτώβριο (94,4 λεπτά το λίτρο) και τη φετινή πρεμιέρα αγγίζει τα 20 λεπτά . Μετά από δύο διαδοχικές περικοπές, το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ) με τα ποσά της ενίσχυσης να έχουν μειωθεί δραστικά.

Το επίδομα, με τα σημερινά δεδομένα χορηγείται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του, το οποίο κυμαίνεται από 50 έως και 250 ευρώ, διαφοροποιείται ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία διαμένουν οι δικαιούχοι. Υπολογίζεται σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας του δικαιούχου με βάση υπολογισμού τα 12,5 λεπτά το λίτρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης δεν αναμένεται να αλλάξουν για τους δικαιούχους. Πιο συγκεκριμένα επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται:

Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.

Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

Loading...


  • europalso   ideascentral