ΣΥΝΕΚ: Τα «έργα και ημέραι» της υπουργού Παιδείας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/02/2020 - 16:47 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Η Υπουργός Παιδείας έχει ήδη πολλές φορές αποδείξει, τόσο με τις κατά καιρούς δηλώσεις της όσο και με την πολιτική που εφαρμόζει, την ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της κυβέρνησης και στα θέματα εκπαίδευσης. Αυτή η πολιτική, όμως, ενώ από τη μια «διατρανώνει» παντού ότι υπηρετεί σύγχρονες και φιλελεύθερες αντιλήψεις, από την άλλη επαναφέρει αναχρονιστικές αντιλήψεις και αντιδραστικές τακτικές, πέρα από οποιαδήποτε επιστημονικά τεκμηριωμένη και παιδαγωγικά αποδεκτή αρχή.

ΣΥΝΕΚ

Με την ανάληψη των καθηκόντων της έκανε τις γνωστές δηλώσεις για «ιεροδιδάσκαλους» και «κατήχηση» στα σχολεία. Συνέχισε με το ανιστόρητο μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου στο οποίο αρνήθηκε να κατονομάσει τον «ναζισμό» και παρουσίασε την αντίσταση ως αγώνα ενάντια στον «λαϊκισμό». Κατόπιν υποχώρησης του υπουργείου σε ομοφοβικές φωνές, ακυρώθηκαν ο συγγραφικός μαθητικός διαγωνισμός με τίτλο «Ουπς, αλλάζω φύλλο για μια μέρα!» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση «Φρίξος», και τα δύο εγκεκριμένα από το ΙΕΠ. Ακόμα, η «Γενική Γραμματεία Ισότητας» μετονομάστηκε σε «Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας», προωθήθηκαν αναχρονιστικές αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών προκειμένου να μετατραπεί σε ομολογιακό και αμφισβητήθηκε από την ίδια την υπουργό η απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύει την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια, πριν υποχρεωθεί τελικά να την υιοθετήσει .

Το σκοταδιστικό κρεσέντο συνεχίζεται με την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις πυροδότησε περιστατικά θρησκοληψίας και φανατισμού, καθώς καταγράφηκαν υποχρεωτικοί εκκλησιασμοί, διανομή σκοταδιστικών φυλλαδίων και αποβολή μαθήτριας που δήλωνε άθεη. Την ίδια ώρα η ηγεσία της εκκλησίας στηρίζει την υπουργό, δηλώνοντας ότι «οι αργίες είναι για τους τεμπέληδες».

Στη συνέχεια, με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο, που υπογράφει η Γενική Γραμματέας του υπ. Παιδείας κ. Αν. Γκίκα, καλεί τα δεκαπενταμελή συμβούλια των μαθητών να συμμετάσχουν σε διαβούλευση της παραθρησκευτικής οργάνωσης «Χριστιανική Αγωγή». Το έγγραφο αποσύρθηκε μετά τον σάλο που ξέσπασε στα ΜΜΕ.

Η οπισθοδρόμηση κορυφώνεται με την εγκύκλιο της 3/2/20 που καταργεί τη θεματική εβδομάδα από τα σχολεία, με την οποία εισάγονταν στην εκπαίδευση θεματικές όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι έμφυλες ταυτότητες και η πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι με τη θεσμοθέτηση της Θεματικής Εβδομάδας το 2016 υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις για το περιεχόμενό της από εκκλησιαστικούς κύκλους και παραχριστιανικές οργανώσεις.

Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, το υπουργείο προαναγγέλλει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μια από τις καινούριες θεματικές που θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, δημιουργώντας δυστυχώς εύλογες απορίες για το περιεχόμενο και τους στόχους της, τη στιγμή που καταργεί ήδη εγκεκριμένα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής και διαφορετικότητας.

Οι σκοταδιστικές και οπισθοδρομικές πρωτοβουλίες της Νίκης Κεραμέως βγάζουν από το ντουλάπι σκελετούς μιας άλλης μακρινής εποχής και αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης του «φιλελεύθερου» Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχίζει να καλύπτει μια Υπουργό που αμφισβητεί τις βασικές αρχές ενός σύγχρονου κράτους, συντασσόμενη με μεσαιωνικές δοξασίες.

  • ideascentral

    europalso