Ονομαστικές «Βεβαιώσεις Παράβασης» της Πυροσβεστικής σε Διευθυντές Σχολείων για θέματα πυρασφάλειας, για παραλείψεις και ευθύνες που δεν τους αναλογούν

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/11/2018 - 15:57 | Author: Newsroom Ipaidia

Στις 30-10 -2018 επισκέφθηκε σχολεία της περιοχής Νέας Μάκρης κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και επέδωσε στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων ονομαστικές «βεβαιώσεις παράβασης» από τις οποίες βεβαιώνεται, κατά την κρίση του αξιωματικού της πυροσβεστικής,

μεταξύ άλλων, ότι τα σχολεία δεν είχαν τα προβλεπόμενα κατά το νόμο μέτρα πυρασφάλειας (πυρανίχνευση), δεν διέθεταν επικαιροποιημένο πιστοποιητικό πυρασφάλειας, επικαιροποιημένη μελέτη, χειροκίνητο σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς, ότι η μελέτη πυροπροστασίας που έχει κατατεθεί στην Π.Υ. δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, παραβάσεις που διώκονται από τα 433 και 458 άρθρα του Ποινικού Κώδικα.
Οι Δ/ντές των σχολικών μονάδων, όμως, έχουν στη διάθεσή τους όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν πως έγκαιρα είχαν ενημερώσει όλους τους αρμόδιους και τις υπεύθυνες υπηρεσίες όπως τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνα, τη Σχολική Επιτροπή αλλά και τη Δ/νση Ανατολικής Αττικής για τα θέματα, όπως η έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας (τα σχετικά έγγραφα έχουν σταλεί και στον Σύλλογο Δελμούζο). Όπως όλοι μας γνωρίζουμε τα σχολικά κτίρια ανήκουν στους Δήμους και οι υπηρεσίες τους είναι υπεύθυνες για τη συντήρησή τους. Επίσης γνωρίζουμε πως οι επιχορηγήσεις προς τις σχολικές μονάδες δεν επαρκούν για τόσο μεγάλες δαπάνες και σε καμιά περίπτωση οι Δ/ντές δεν μπορούν να ανταποκριθούν από μόνοι τους στην αποκατάσταση αυτών των προβλημάτων.
Οι συνάδελφοι μας Δ/ντές λοιπόν ήδη διώκονται για παράβαση και του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα (το οποίο προβλέπει κράτηση μέχρι τριών μηνών) ενώ απειλούνται με ανάλογη δίωξη, ανά πάσα στιγμή και άλλοι Διευθυντές ή Προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων σε περίπτωση που εμφανίζει παρόμοια προβλήματα το σύστημα πυρασφάλειας των σχολείων τους. Είναι απαράδεκτο για ευθύνες των Δημοτικών Αρχών εκπαιδευτικοί να σύρονται στα δικαστήρια ως παραβάτες του Ποινικού Δικαίου.
Διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους Δ/ντές ότι θα είμαστε στο πλευρό τους σε ότι χρειαστεί.
Καλούμε τη Δ.Ο.Ε. να στηρίξει τους συναδέλφους νομικά αξιοποιώντας ενεργά τη Νομική της Σύμβουλο και να αναδείξει τις καταστρατηγήσεις και παραλείψεις του νομικού πλαισίου και τις αυθαιρεσίες των πραγματικά υπευθύνων, σε ότι αφορά την καταλληλότητα του κτιριακού ζητήματος των σχολείων στην περιοχή μας.
Τους Δήμους να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν
Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών

Loading...


  • europalso   ideascentral