Οι ΣΥΝΕΚ Δυτικής Αθήνας για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Εσπερινό Λύκειο Αιγάλεω

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/02/2019 - 11:11 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε στις 25 Φεβρουαρίου το Εσπερινό Λύκειο Αιγάλεω, θέλοντας να μας δείξει το μεγάλο του «ενδιαφέρον» για την Δημόσια Παιδεία.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Οι ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ (ΣΥΝ.Ε.Κ.) Δυτικής Αθήνας τον καλωσορίζουμε στις σχολικές μονάδες της περιοχής μας, τις οποίες ξαναθυμήθηκε, μετά από πολύ καιρό… Ο Κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά μίλησε για το «όραμά» του για την Δημόσια Παιδεία και για το μεγάλο του «ενδιαφέρον» για τους μαθητές, τους πραγματικούς «πελάτες» της εκπαίδευσης όπως τους έχει αποκαλέσει στις ομιλίες του!

Για το φρεσκάρισμα της μνήμης όλων μας, να θυμίσουμε ότι το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω είναι μια σχολική μονάδα που προήλθε από την συγχώνευση με το Εσπερινό Λύκειο Περιστερίου την περίοδο της κ. Διαμαντοπούλου! Η Δυτική Αθήνα πλήρωσε πολύ ακριβά την περίοδο αυτή με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια. Για τους εργαζόμενους μαθητές του Περιστερίου μάλιστα, η συγχώνευση αυτή, ουσιαστικά σήμαινε την έξωσή τους από τις δομές της εκπαίδευσης, αφού ελάχιστοι από αυτούς ήρθαν να συνεχίσουν την φοίτησή τους στο Αιγάλεω!

Πλησιάζοντας προς τις εκλογές, την ώρα που η ΝΔ βαυκαλίζεται ότι η ώρα της επιστροφής της στην εξουσία πλησιάζει, εντείνει καθημερινά τις επιθέσεις της απέναντι στο δημόσιο σχολείο, προοιωνίζοντας την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του. Οι δηλώσεις τους αποκαλύπτουν τα πραγματικά σχέδια τους: Μιλώντας στην 83η ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Παιδεία έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, στη διαχείριση πόρων, στην επιλογή διδακτικού προσωπικού, στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε από την τυραννία του ωρολογίου προγράμματος». Παράλληλα, προτείνει άσκηση των ανήλικων μαθητών σε επιχειρήσεις, δημοσιοποιούμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων από γονείς, μαθητές και καθηγητές και σύνδεση της ατομικής αξιολόγησης με το μισθό.

Για το μεγάλο ζήτημα των διορισμών – και με δεδομένη την πρόσληψη 30000 αναπληρωτών την φετινή χρονιά- η θέση του είναι ξεκάθαρη: «Η Παιδεία χρειάζεται ενίσχυση. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος, να δεσμευθώ σε οποιονδήποτε αριθμό προσλήψεων, εάν δεν μελετήσω πρώτα ενδελεχώς τα στοιχεία και διαπιστώσω πόσα πραγματικά κενά υπάρχουν. Προσλήψεις στον αέρα, μόνο και μόνο για να στέλνουμε ένα «φιλολαϊκό μήνυμα», εγώ δεν πρόκειται ποτέ να εξαγγείλω». Και συνεχίζοντας: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις θα εφαρμοσθεί. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί & να λείπουν νοσηλευτές»! Βέβαια, η ίδια ολομέτωπη επίθεση πραγματοποιείται και στην Υγεία-τον άλλο βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους μαζί με την εκπαίδευση- καθώς παρουσιάζοντας στις 23 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα του κόμματός του για την Υγεία, δήλωσε ότι: «δημόσια πολιτική στην Υγεία δε σημαίνει απαραιτήτως κρατική πολιτική».

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω να μη μας διαφεύγει και η δέσμευση του αρχηγού ότι θα καταργήσει αμέσως ως πρωθυπουργός, όλους τους νόμους Μπαλτά – Φίλη – Γαβρόγλου, κάτι που θα σημάνει την κατάργηση όλων των κατακτήσεων των εκπαιδευτικών τα 4 τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών των κατακτήσεων και η καθιέρωση τριετούς Εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ), αίτημα των εργαζόμενων μαθητών από την δεκαετία του 1980 που δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Η αμετανόητη Αντιπολίτευση ονειρεύεται εμμονικά την παλινόρθωσή της στην εξουσία, για να εφαρμόσει ξανά όλα όσα οι εκπαιδευτικοί μάτωσαν μέχρι να ανατρέψουν. Γιατί ακριβώς βίωσαν στο πετσί τους αυτές τις αντιεκπαιδευτικές αποτυχημένες πολιτικές όταν κυβερνούσε η ΝΔ. Ήρθαν αντιμέτωποι με την αξιολόγηση-χειραγώγηση, τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, το «νέο» Πειθαρχικό, την αυτοδίκαιη αργία, τις υποχρεωτικές μετατάξεις και μεταθέσεις, την επιστράτευση απεργών, τον αυταρχισμό στα σχολεία, τη συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, την αδιοριστία, τους μισθούς πείνας, την αύξηση διδακτικών ωρών και αριθμού μαθητών ανά τμήμα, τη διάλυση της ΤΕΕ και την παραχώρηση σε ιδιώτες τομέων – ειδικοτήτων της, τη μεταφορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο …Εμπορίου και τις απολύσεις εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συνολικά ευτυχώς δεν έχουν μνήμη «χρυσόψαρου» και δεν θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα στο ζοφερό μέλλον της αγοραίας οπισθοδρόμησης! Πόσο μάλλον όταν ο κ. Μητσοτάκης, που ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης υπέγραφε τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις των 2.500 συναδέλφων/ισσών της ΤΕΕ, έχει το θράσος να μας καλεί σήμερα, να είμαστε «σύμμαχοι σε μια αλλαγή εκσυγχρονισμού και προόδου», σε έναν εφιάλτη δηλαδή, που μας προετοιμάζει αυτός και το κόμμα του. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να γίνει ανάχωμα στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που αποδομεί μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί και διαλύει το δημόσιο σχολείο!
Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το μαθητικό και γονεϊκό κίνημα θα συνεχίσουν τους αγώνες τους για την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας & της Υγείας και για την οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού, ενός πραγματικά ποιοτικού σχολείου που θα προσφέρει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και θα παραμένει ανοιχτό στις ανάγκες όλων των μαθητών/τριών του και της κοινωνίας.

Loading...
  • europalso   ideascentral