Οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ Παιδείας για προσλήψεις και αναπληρωτές

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/06/2015 - 11:06 | Author: Newsroom Ipaidia

Το Σάββατο 13/6 επιτροπές αναπληρωτών πραγματοποίησαν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΟΠΑΙΘ διεκδικώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς και κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών.

Αντιπροσωπεία συναδέλφων συναντήθηκε με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, κ. Πιλάλη.

Στην συνάντηση αναδείχθηκε η κρίσιμη κατάσταση των σχολείων και τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι αναπληρωτές. Κατατέθηκε το σύνολο των αιτημάτων για τα ζητήματα των διορισμών και των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στις αποφάσεις των σωματείων, και απαιτήσαμε την σαφή τοποθέτηση και απάντηση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Στην συζήτηση που ακολούθησε θέσαμε ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα:

Στην ερώτηση μας για τον αριθμό των διορισμών, η απάντηση ήταν ότι κινούνται στην κατεύθυνση για 2500-3000 μόνιμους διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες και δήλωσε ότι είναι λάθος το 3500 που πρόσφατα κυκλοφόρησε. Επίσης για τις 1400 επαναπροσλήψεις των διαθέσιμων τόνισε ότι λογίζονται ως νέοι διορισμοί!!!

Για τον τρόπο διορισμού μας ενημέρωσε ότι η επιτροπή διορισμών που έχει συσταθεί με εκπροσώπους των δύο ομοσπονδιών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, η πρόταση του υπουργείου περιλαμβάνει τον συνυπολογισμό της τελευταίας επιτυχίας, με ένα συντελεστή, στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που συμμετείχε ο κάθε εκπαιδευτικός και την προϋπηρεσία με άλλο συντελεστή, τονίζοντας ότι η προϋπηρεσία αποτελεί τεκμήριο διορισμού ενώ η ημερομηνία κτήσης του πτυχίου όχι, καθώς ο συνυπολογισμός τους θα
οδηγήσει σε υπολογισμό του πτυχίου δύο φορές! Ωστόσο δεν έγινε σαφής η κατεύθυνση της συζήτησης που διεξάγεται στην επιτροπή και επισημάνθηκε ότι η όποια πρόταση θα αποτελεί μεταβατικό σύστημα διορισμών.

Στις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν αναφορικά με τις διαρροές περί μοριοδότησης των τυπικών προσόντων για την κατάταξη στους πίνακες διορισμών δεν τις επιβεβαίωσε αλλά ούτε δεσμεύτηκε για το αντίθετο. Επίσης, δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η διεξαγωγή νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί:

Για τα δυσπρόσιτα: Πάνω στα παραπάνω ζητήματα, ο κ. Πιλάλης απάντησε ότι το Πολυνομοσχέδιο προβλέπει άνοιγμα των πινάκων και προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από το ’10 και μετά, αλλά επέμεινε, αγνοώντας τα επιχειρήματα που πρόβαλαν οι συμμετέχοντες ότι ΔΕΝ θα υπολογίζεται στο διπλάσιο η υπηρέτηση σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες.

Για τις άδειες : Επιπλέον, για το θέμα των αδειών η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει θα αφορά στην εξίσωση των εκπαιδευτικών αδειών και μόνο, ενώ για όλες τις υπόλοιπες “έριξε την ευθύνη” για το κώλυμα της κατοχύρωσης στο Υπουργείο Εργασίας. Για τη περίπτωση απόλυσης ενός αναπληρωτή στο ενδεχόμενο που ξεπεράσει τις 15 μέρες αναρρωτική άδεια, αλλά και για την παρακράτηση μισθού στις ολιγοήμερες άδειες που αναγκάζει τους αναπληρωτές να χρησιμοποιούν τις κανονικές και αιμοδοτικές, που και πάλι παρακρατείται μέρος της απόλυσης στο τέλος, δεν απάντησε στις απαιτήσεις των εκπροσώπων να καταργηθεί η διάταξη και δήλωσε ότι θα το εξετάσουν!

Για την προϋπηρεσία της ειδικής: Επιβεβαίωσε την ένταξη του άρθρου για την διάκριση της προϋπηρεσίας σε ειδική και γενική αγωγή, απορρίπτοντας με επιμονή και απαξιώνοντας ως συντεχνιακά τα επιχειρήματα των σωματείων μας, δηλώνοντας, αβάσιμα, ότι η μη διάκριση συνεπάγεται διπλή προσμέτρηση της προϋπηρεσίας! Δεν απάντησε στο επιχείρημα μας ότι επί της ουσίας πρόκειται για εκπαιδευτική προϋπηρεσία και ότι το Υπουργείο με αυτό τον τρόπο τη διασπά για να δικαιολογήσει το διαχωρισμό και την πολυδιάσπαση των συναδέλφων, μεταφέροντας έτσι την ευθύνη για το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι θα οδηγηθούν στην ανεργία γι’ αυτό θα “ευθύνεται” η επιλογή τους να δουλέψουν στην ειδική αγωγή ή το αντίθετο!

Σχετικά με την αναδρομική ισχύ του εν λόγω άρθρου και την περίπτωση των συναδέλφων που εντάσσονται στους πίνακες της ειδικής αγωγής με 10μηνη προϋπηρεσία απάντησε ότι είναι ζητήματα που εκκρεμούν.

Υπόλοιπες διατάξεις: Μας είπε ότι το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μονοετή διαγραφή από τους πίνακες των αναπληρωτών σε περίπτωση άρνησης τοποθέτησης σε σχολείο. Ωστόσο, δεν απάντησε στο επιχείρημα μας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί εάν οι προσλήψεις γίνονταν στην αρχή της σχολικής χρονιάς και σε μία μόνο φάση ώστε να μπορεί ο κάθε συνάδελφος να προγραμματίσει την ζωή του.

Σε ότι αφορά την μισθολογική καθήλωση των αναπληρωτών συναδέλφων με πάνω από 7 χρόνια προϋπηρεσία και την ανάγκη ρύθμισης για αυτές τις περιπτώσεις, δεν απάντησε με σαφή τρόπο για τις προθέσεις εξέτασης από την πλευρά του υπουργείου.

Για το επίδομα ανεργίας: Έπειτα θέσαμε το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας και του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης στην τετραετία, που στερεί την δυνατότητα λήψης
επιδόματος σε χιλιάδες αναπληρωτές. Δεν έδωσε καμία απάντηση καθώς δήλωσε αδυναμία τοποθέτησης επί του θέματος.

Για το χρόνο των αιτήσεων και των προσλήψεων: Κλείνοντας την συνάντηση ζητήθηκε το ακριβές χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΠΑΙΘ σε ότι αφορά τους διορισμούς και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και τις πιστώσεις που προβλέπει το υπουργείο για την κάλυψη των εκρηκτικών κενών με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Ο κ. Πιλάλης δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για το πότε ακριβώς προβλέπεται να ανακοινωθεί η εγκύκλιος τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο και για τις αιτήσεις των αναπληρωτών, παρά μόνο ότι οι προσλήψεις προτίθενται να ξεκινήσουν στις 5 Σεπτεμβρίου και να συνεχίσουν σταδιακά σε φάσεις.

Στην επιμονή μας για δέσμευση έγκαιρης ανακοίνωσης όλων των κενών σε κάθε περιφέρεια δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το κάνει. Τέλος σε ότι αφορά τις πιστώσεις που έχουν εγκριθεί ή όπως μας είπε πιέζουν για να εγκριθούν από την κυβέρνηση είναι περίπου 112 εκ. € από το ΕΣΠΑ για την κάλυψη του 1/3 των κενών, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 θα καλυφθούν από δεσμεύσεις χρημάτων για άλλους λόγους (ΠΔΕ) και από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει σε τι ποσοστό και ύψος για το καθένα.

Να τονιστεί ότι δεν έκανε καθόλου λόγο για τον ακριβή αριθμό αυτών των προσλήψεων, ενώ την ίδια στιγμή μας επισήμανε επανειλημμένα ότι οι φάσεις πρόσληψης θα γίνουν σε πολλές δόσεις ίσως όμως βελτιωθούν κατά μία εβδομάδα, όπως χαρακτηριστικά είπε, από τις δόσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με την προηγούμενη κυβέρνηση!

Loading...


  • europalso   ideascentral