Ο αέρας στις σχολικές αίθουσες διδασκαλίας στη Βουλγαρία είναι επικίνδυνος για την υγεία των παιδιών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/09/2019 - 15:37 | Author: Newsroom Ipaidia

Ο αέρας στις σχολικές αίθουσες διδασκαλίας στη Βουλγαρία είναι επικίνδυνος για την υγεία των παιδιών, δείχνουν τα στοιχεία από διεθνή έρευνα για την ποιότητα του αέρα στο σχολείο, που διεξήχθη σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Σόφιας, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.

Οκτώ σχολεία στη βουλγαρική πρωτεύουσα συμμετείχαν στην έρευνα. Οι τιμές των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων ήταν πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια σε πέντε από τα οκτώ κτίρια. Υπάρχει επίσης πρόβλημα με την αυξημένη ποσότητα αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα που σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας, δυσκολεύει τους μαθητές να συγκεντρωθούν.

Στο 97ο σχολείο της Σόφιας έχουν βρει έναν τρόπο καθαρισμού του αέρα, τοποθετώντας εκατοντάδες γλάστρες με φυτά στους διαδρόμους και στις αίθουσες διδασκαλίας. Έτσι, είναι το μόνο σχολείο με χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Η ιδέα προτάθηκε από έναν δάσκαλο βιολογίας.

Ωστόσο, σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

"Δεν είναι επικίνδυνο, αλλά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αίθουσες διδασκαλίας δεν αερίζονται επαρκώς", δήλωσε ο Αλεξάντερ Σιμιτσίεφ, πνευμονολόγος.

Σε ορισμένες αίθουσες διδασκαλίας, τα σωματίδια σκόνης, είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερα από το κανονικό. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα σχολεία να δημιουργήσουν έναν καλύτερο εξαερισμό και να καθαρίζουν τακτικά τις αίθουσες.

"Φυσικά, τα σχολεία που ήταν πιο κοντά στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, είχαν υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης από ό, τι αυτά σε μεγάλους κήπους, έξω από τους δρόμους της Σόφιας", πρόσθεσε ο Αλεξάντερ Σιμιτσίεφ.

Ο δήμος σκέφτεται να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας γύρω από τα σχολεία και να απαγορεύσει την κυκλοφορία κατά τις πρωινές ώρες αιχμής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότεροι γονείς θα μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. Η πρόταση έχει σταλεί σε όλους τους διευθυντές σχολείων στη Σόφια και τρεις έχουν ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους. Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά. • Βάσεις 2020 - Εκτιμήσεις: Σε ποιές σχολές αναμένεται πτώση

  Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις και εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020  • ideascentral

   europalso