– Απαντήσεις στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την που θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση έδωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε η βουλευτής της ΝΔ και υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή τονίζοντας πως δεν ισχύουν τα όσα λένε υποστηρίζοντας ότι «το καινούργιο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια».

Παράλληλα, όπως είπε, τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζονται τα μη κρατικά πανεπιστήμια και θα είναι από τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς εάν το υπουργείο Παιδείας με τις αποφάσεις του θέλει να στρέψει τους υποψήφιους φοιτητές στα ιδιωτικά η κα Μακρή απάντησε ότι ειδικά η ελάχιστη βάση εισαγωγής, για την οποία υπάρχουν αρκετά παράπονα, έχει ψηφιστεί και έχει αιτιολογηθεί επαρκώς στη βουλή. Μάλιστα, όπως είπε, «η ελάχιστη βάση εισαγωγής επέτρεπε στους υποψηφίους να μπουν τα πανεπιστήμια που επέλεγαν και να έχουν τις ακαδημαϊκές δυνατότητες να ολοκληρώσουν τις σπουδές».

Μιλώντας στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας για το νέο νομοσχέδιο δήλωσε ότι το 70% των άρθρων αφορά τα κρατικά ΑΕΙ και την ενίσχυσή τους καθώς και την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων. Επιπλέον, όπως είπε το νομοσχέδιο δίνει την αυτονομία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και περιέχει και άρθρα που «δίνουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων».

Απαντώντας στα επικρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των σχολών υποστήριξε ότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια πολύ αυστηρά ενώ όπως σημείωσε «υπάρχουν και κίνητρα για να λειτουργήσουν στην περιφέρεια».

Όπως επισήμανε, «η νοοτροπία αυτών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν είναι το να είναι σε μεγάλα αστικά κέντρα. Θέλουν να είναι σε εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν σύγχρονες προδιαγραφές και μπορούν και το ακαδημαϊκό και το ερευνητικό έργο να το ολοκληρώσουν. Θα ελέγχονται αυστηρά από την Εθνική Αρχή που υπάρχει για την Ανώτατη Εκπαίδευση».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ακόμη και ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης υποστήριξε ότι τα κριτήρια για την ίδρυση και λειτουργία τους είναι τόσο αυστηρά που μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει και αποτρεπτικά». Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε η κα Μακρή, «τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζονται και θα είναι από τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη». Πρόσθεσε δε ότι «η μη πλήρωση στην πορεία, κάποιων εκ των κριτηρίων αυτών θα έχει ως συνέπεια να χάσουν την άδεια τους και δε δικαιολογείται καμία ανησυχία για την ποιότητα».