Κλείσιμο των σχολών γαλλικής φιλολογίας ανακοίνωσε ο Ερντογάν

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔10/05/2018 - 15:16 | Author: Newsroom Ipaidia

Το κλείσιμο των πανεπιστημιακών σχολών φιλολογίας στην προανήγγειλε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Οι νυν σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν, όμως δεν θα επιτραπεί να γίνουν νέες εγγραφές.

Η κίνηση Ερντογάν έρχεται στον απόηχο του μανιφέστου που υπέγραψαν 300 προσωπικότητες στη Γαλλία, στα τέλη Απριλίου, με το οποίο ζητούσαν εμμέσως να αφαιρεθούν ή να παύσουν να διαβάζονται ορισμένοι στίχοι του Κορανίου που θεωρούνται προσβλητικοί για τους Εβραίους ή προτροπές σε βία εναντίον μη μουσουλμάνων.

Επισήμως η Άγκυρα αποδίδει την απόφασή της στην αρχή της αμοιβαιότητας, λέγοντας πως δεν υπάρχει σχολή τουρκικής φιλολογίας στη Γαλλία, κάτι που ωστόσο ισχύει εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ερντογάν, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, έχει καταδικάσει το μανιφέστο, το οποίο πάντως δεν αποτελεί κυβερνητική πολιτική του Παρισιού.

Οι επιφανέστεροι πολιτικοί ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Parisien στις 21 Απριλίου, όμως η υπόθεση έλαβε σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις την τελευταία εβδομάδα, καθώς έγινε αντικείμενο προεκλογικής κόντρας στην Τουρκία.

Loading...
  • ideascentral

    europalso