Το σχέδιο νόμου, κατά την διάρκεια της διαβούλευσης, συμπεριλάμβανε και τους πτυχιούχους Μηχανικούς Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ (Τοπογράφων Μηχανικών ΤΕ), ενώ στο τελικό σχέδιο νόμου αφαιρέθηκαν.

Έκπληκτοι βρέθηκαν απόφοιτοι και μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας (Τοπογράφοι Μηχανικοί Τ.Ε.). Στις 22/07/2021 συζητήθηκε για πρώτη φορά στις αίθουσες του κοινοβουλίου το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΝΕΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ», όπου μεταξύ άλλων πραγματεύεται το ρόλο και την υπόσταση του «Διαπιστευμένου Μηχανικού για το Κτηματολόγιο» (άρθρα 24 & 25).

Οι πτυχιούχοι Μηχανικοί Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ (Τοπογράφων Μηχανικών ΤΕ), σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., είναι μια από τρεις ειδικότητες μηχανικών που υπογράφουν Τοπογραφικά Διαγράμματα και Διαγράμματα Γεωμετρικών Μεταβολών από το 2008 μέχρι και σήμερα.

Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση οι βουλευτές όλων των κομμάτων δύνανται, αν και εφόσον το επιθυμούν, να προσκαλέσουν φορείς και συλλόγους για να πάρουν θέση και να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου (διαδικασία ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών προσώπων). Τη δεδομένη στιγμή δύο κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά του συλλόγου, πρότειναν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας να πάρει θέση για το πολύ σοβαρό αυτό νομοσχέδιο.

Προς έκπληξή μας, αλλά και των βουλευτών που απηύθυναν την πρόσκληση, η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, δεν δέχτηκε το αίτημα, με αιτιολογία πως ήδη έχουν κληθεί αρκετοί φορείς! Να σημειωθεί πως ο μέγιστος αριθμός βάσει κανονισμού της Βουλής είναι 10 φορείς, ενώ είναι πάντοτε στην ευχέρεια του εκάστοτε προέδρου να επιτρέψει περισσότερους. Συγκεκριμένα, επιτράπηκε σε 13 φορείς να παραβρεθούν, αλλά για έναν 14ο άμεσα θιγόμενο φορέα ούτε λόγος, ακόμη και παρά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας συνεχίζει να δίνει τη μάχη για τις αξίες γύρω από το επάγγελμα και θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στα κακώς κείμενα ορισμένων συμφερόντων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο από τη συνεδρίαση της επιτροπής. Οι αναφορές γίνονται στα χρονικά διαστήματα από 1:56:25 μέχρι 1:57:55 και από 2:25:20 μέχρι 2:27:05.

Βίντεο από το αρχείο πολυμέσων της τηλεόρασης της Βουλής: https://www.hellenicparliament.gr/userfiles/media/synedriaseis/epitropes-dimosias-20210722.mp4